“ZDA in Kitajska naj na COP28 pustita za sabo medsebojna nesoglasja”

Svet 04. Sep 202321:24 0 komentarjev
Direktor mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol
Direktor mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol. (Foto: PROFIMEDIA)

ZDA in Kitajska naj na prihajajočem 28. podnebnem vrhu (COP28) pustita za sabo medsebojna nesoglasja na geopolitičnem in gospodarskem področju, v nasprotnem primeru se bomo oddaljili od prehoda na zelene vire energije, je v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP dejal direktor mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol.

Obe svetovni gospodarski velesili, ki veljata za največja onesnaževalca na svetu, je ob tem pozval, naj v okviru podnebnih pogovorov zbližata stališča glede uresničevanja podnebnih ciljev. Po njegovih besedah bo to v luči vedno bolj izrazitih konfliktov med državami, ki jih je deloma spodbudila ruska invazija na Ukrajino, še toliko večji izziv.

“Ko se ozrem v prihodnost na področju energije in posledic za podnebje, je najboljši in najbolj optimističen scenarij ta, da bi prevladali viri zelene energije,” je izpostavil ob robu afriškega podnebnega vrha v Nairobiju in dodal, da se premiki na tem področju dogajajo prepočasi, da bi dosegli zastavljene cilje glede globalnega segrevanja, ki jih je mednarodna skupnost sprejela leta 2015 v Parizu.

Na podnebni konferenci, ki bo novembra in decembra potekala v naftno bogatih Združenih arabskih emiratih, bodo po njegovi oceni verjetno prevladovali nasprotujoči si pogledi glede prihodnje uporabe virov energije. Čeprav svetovne napetosti ter posamezne države in podjetja zavirajo napredek pri prehodu na zelene vire energije, pa se ta kljub vsemu dogaja, je še ocenil direktor mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol. Ob tem je postregel s podatki, da je več kot 80 odstotkov elektrarn, zgrajenih na svetu v lanskem letu, osredotočenih na obnovljive vire energije.

Birol je med drugim še dejal, da je Afrika pripravljena igrati “osrednjo vlogo pri energetskem prehodu z ogromnim potencialom obnovljivih virov energije in približno 40 odstotki zalog kritičnih mineralov, potrebnih za proizvodnjo baterij in vodikovih gorivnih celic”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!