
Revolucija živil v Evropi se nadaljuje. Potem ko je Bruselj v zadnjih letih odobril prehranske izdelke iz kobilic, ličink rumenega mokarja in čričkov, se vrata evropskih supermarketov odpirajo še za izdelke, ki vsebujejo prah ličink velikega mokarja.
Na evropskih krožnikih bodo lahko poleg čričkov, kobilic in posušenih ličink po novem tudi izdelki iz moke ličink velikega mokarja (Tenebrio molitor larvae, lat.), je ta teden odločila Evropska komisija.
Dovoljenje bo začelo veljati 20 dni po objavi v uradnem listu, moko iz posušenih ličink velikega mokarja pa bo lahko naslednjih pet let na trg pošiljalo samo francosko podjetje Nutri’Earth, poroča portal EUNews.
Francosko podjetje je vlogo za odobritev izdelka na trgu v Bruselj poslalo že pred petimi leti. Najprej jo je pregledala Evropska agencija za varno hrano, ki je v znanstveni analizi iz leta 2023 ocenila, da je prah posušenih ličink mokarjev, obdelanih pod ultravijoličnimi žarki ter ob upoštevanju predlaganih pogojev in rabe, varen za uporabo.
Agencija je presodila, da se lahko v moko zmlete posušene cele ličinke mokarjev uporablja v več pekovskih in mlečnih izdelkih. “Varne so za uporabo v kruhu in žemljicah, pecivu, testeninah, izdelkih iz predelanega krompirja, sirih in mlečnih izdelkih ter sadnih in zelenjavnih kompotih, namenjenih splošnemu prebivalstvu,” so zapisali v odločitvi.
Kritike: Interese podjetij postavljate pred potrošnika
O uporabi moke iz teh žuželk je januarja lani nato odločal še Odbor Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost, in sicer zaradi predloga za prepoved izdelka, ki ga je vložil francoski konservativni poslanec Laurencea Trochuja. Poslanci so njegovo pobudo z 39 glasovi proti ter 32 glasovi za zavrnili. Šest poslancev se je glasovanja vzdržalo.

Ob robu glasovanja je bilo med poslanci slišati številne obtožbe. Italijanska evroposlanka Silvia Sardone je podpornike uvedbe nove hrane obtožila, da “interese multinacionalnih podjetij postavljajo pred interese potrošnikov in varne hrane”.
Kot omenjeno, so namreč odločevalci v Uniji v zadnjih letih precej pospešili vključevanje žuželk v evropsko prehrano. Načeloma se užitne žuželke uporabljajo kot alternativa beljakovin. Evropska agencija za varnost hrane naj bi imela na mizi kar precej še nepregledanih predlogov: med njimi naj bi bila živila iz črne muhe, gnezd medonosnih čebel in prahu hišnega črička. Moka iz svežih ličink mokarja in beljakovinski prah iz odraslih mokarjev je že v fazi ocenjevanja, piše portal EUNews.
Kot smo že poročali, je EU že pred dvema letoma odobrila prodajo ličink malega mokarja (lat. Alphitobius diaperinus) v obliki past, posušene ali zmlete v prah. Katere ostale žuželke se še lahko znajdejo na evropskih krožnikih, si lahko preberete v tem prispevku.
Zakonodaja določa, da morajo biti žuželke, namenjene za prehrano, usmrčene s toplotno obdelavo ali zamrzovanjem, pred tem pa se morajo postiti 24 ur.
Na N1 smo se pred nekaj leti poglobili v hrano prihodnosti. Prispevek o tem, kaj se bo v prihajajočih letih znašlo na naših krožnikih, si lahko preberete v tem prispevku.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje