Na Hrvaškem podvojili globo za neprilagojeno hitrost, uvajajo tudi reševalni pas

Svet 30. Jul 202206:59
Hrvaška, cesta
Profimedia

Če na Hrvaškem hitrosti vozila ne boste prilagodili razmeram na cesti, boste po novem plačali 1000 kun (okoli 133 evrov) in ne več 500 (okoli 66,5 evra), kot je to veljalo do zdaj.

Danes na Hrvaškem v veljavo stopa novela zakona o varnosti prometa na cestah, ki uvaja nekatere novosti, med drugim tudi višjo globo za neprilagojeno hitrost. Po novem ta znaša 1000 kun (okoli 133 evrov) in ne več 500 (okoli 66,5 evra). Gre za globo, ki jo največkrat izrečejo ob prometnih nesrečah, ko vozniki hitrosti niso prilagodili razmeram na cesti. Hkrati to globo lahko dobi tudi voznik, ki brez opravičenih razlogov vozi tako počasi, da bistveno upočasnjuje potek prometa ali ogroža druge udeležence v prometu.

Globe za prekoračitev hitrosti pa ostajajo iste, in se gibljejo od 300 kun (okoli 40 evrov) do 10.000 kun (okoli 1.330 evrov).

Novela zakona med drugim definira tudi reševalni pas, ki do zdaj v hrvaški zakonodaji ni bil omenjen. Na Hrvaškem želijo s tem spremeniti prometno kulturo in navaditi voznike, da intervencijskim vozilom omogočijo varno vožnjo po pasu.

Kje se lahko vozite z električnim skirojem

Hkrati Hrvati prvič v zakonodajo vnašajo električne skiroje, električna monokolesa, segwayje in podobna vozila, ki jih uvrščajo v posebno kategorijo vozil, za katera so uvedli enoten izraz – osebno prevozno sredstvo.

Nova zakonodaja določa, da se je z električnimi skiroji in drugimi tovrstnimi vozili mogoče voziti le po kolesarski stezi v smeri gibanja. Če kolesarske steze ni, pa se lahko gibljejo tudi po površinah, namenjenih pešcem, in območjih umirjenega prometa, vendar pod pogojem, da upoštevajo varnost drugih udeležencev v prometu. Če tudi površin za pešce ni, se lahko vozijo tudi po cestah (čim bližje desnemu robu vozišča), a le na tistih, kjer je hitrost omejena na največ 50 kilometrov na uro.

Določili so tudi globo v primeru, da ima voznik med vožnjo z električnim skirojem ali drugim osebnim prevoznim sredstvom slušalke v obeh ušesih; ta znaša 300 kun (okoli 40 evrov).

Na Hrvaškem je sicer nedavno v veljavo stopila še ena prometna novost. Plačilo prometnih kazni je namreč od 1. julija možno le še s plačilno kartico.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.