Na Kitajskem zaradi covida-19 v enem mesecu umrlo najmanj 60 tisoč ljudi

Svet 14. Jan 202313:37 0 komentarjev
Kitajska
Thomas Peter/REUTERS

Na Kitajskem je v enem mesecu umrlo 60 tisoč ljudi, smrti so povezane s covidom-19, so potrdile kitajske oblasti. A je ta številka lahko še višja, saj v to statistiko niso vključene žrtve zunaj zdravstvenih ustanov.

Na Kitajskem so od 8. decembra do 12. januarja zabeležili skoraj 60.000 smrti, povezanih s covidom-19, so danes sporočile kitajske oblasti. V tej številki pa niso upoštevane smrti, zabeležene zunaj zdravstvenih ustanov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še: Slovenija bo potnikom iz Kitajske pustila široko odprta vrata

Od začetka sproščanja ukrepov in ukinitve politike ničelne tolerance do covida-19 so na Kitajskem zabeležili 59.938 smrti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem dejal predstavnik zdravstvenih oblasti.

Po treh letih najstrožjih omejitev na svetu je Kitajska v začetku decembra nenadoma odpravila večino omejitev, število bolnikov pa se je močno povečalo. Hitro širjenje virusa na Kitajskem v zadnjih tednih je sicer vzbudilo dvom o zanesljivosti uradnih podatkov.

Decembra je Peking spremenil metodologijo ugotavljanja števila mrtvih zaradi covida-19, v statistiko pa so zdaj vključeni le tisti, ki so umrli neposredno zaradi dihalne odpovedi, povezane s covidom.

Preberite še: S Kitajske curljajo posnetki, podobni tistim iz Bergama

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je nedavno kritizirala kitajsko novo opredelitev smrti zaradi bolezni covid kot “preozko”. Peking je kritike zavrnil in pozval WHO, naj zavzame nepristransko stališče glede covida na Kitajskem.

Po podatkih študije Univerze v Pekingu se je na Kitajskem od ukinitve politike ničelne tolerance do covida-19 z novim koronavirusom okužilo približno 900 milijonov ljudi, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!