Na odru v New Yorku napadli pisatelja Salmana Rushdieja

Svet 12. Avg 202218:21 > 18:52 0 komentarjev
Salman Rushdie
Brian Snyder/REUTERS

Na odru v ameriški zvezni državi New York so napadli indijsko-britanskega pisatelja Salmana Rushdieja. Guvernerka New Yorka Kathy Hochul je sporočila, da je Rushdie napad preživel.

V New Yorku so napadli pisatelja Salmana Rushdieja. Med pisateljevo predstavitvijo je na oder pritekel moški in napadel Rushdieja. Napadalec naj bi po poročanju ameriške tiskovne agencije Associated Press pisatelja udaril ali zabodel deset do 15-krat. Poleg vboda v vrat naj bi pisatelj utrpel tudi manjšo poškodbo glave, poroča britanski BBC. Napad je po navedbah očividcev trajal približno 20 sekund. Po napadu so pisatelja obkrožili ljudje in mu dvignili noge. S helikopterjem so ga prepeljali v bolnišnico.

Policija je potrdila, da je šlo za napad z nožem. Napadalca so obvladali in prijeli.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul je sporočila, da je Rushdie napad preživel. Njegovo življenje je rešil policist, je dejala guvernerka. V napadu je bil poškodovan tudi moderator prireditve, na kateri bi moral nastopiti Rushdie.

“Ne poznamo podobnega primera javnega nasilnega napada na književnika na ameriških tleh,” je v izjavi po incidentu dejala izvršna direktorica ameriškega PEN Suzanne Nossel.

Zaradi romana nekdanji iranski verski voditelj zanj izrekel fatvo

75-letni Rushdie je zaslovel z omanom Otroci polnoči. Za roman, v katerem pripoveduje o ločitvi Indije od Britanskega imperija, je leta 1981 prejel prestižno bookerjevo nagrado. Zaradi romana Satanski stihi, ki naj bi domnevo očrnil islam, je leta 1989 nekdanji iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo. Pozval je k umoru Rushdieja in vseh, ki so bili vpleteni v distribucijo knjige. Japonski prevajalec njegovega romana je bil dejansko ubit. Knjiga je prepovedana v več državah.

Pisatelj se je bil primoran skriti, dobil je policijsko zaščito. Iran je kasneje umaknil smrtno obsodbo, pisatelj pa je v zadnjih letih živel relativno mirno. Vendar so leta skrivanja na njem pustila sledi, to obdobje je opisal v avtobiografiji iz leta 2012 z naslovom Joseph Anton, kar je njegov psevdonim, ki si ga je izbral ob izreku fatve. Na današnjem dogodku bi moral Rushdie sodelovati v razpravi o vlogi ZDA pri nudenju azila piscem in umetnikom v izgnanstvu.

Rushdie sicer velja za mojstrskega pripovedovalca in ikono svobode izražanja, kot tudi za provokatorja. Njegov slog je magični realizem, v katerem se realistični dogodki prepletajo s fantastičnimi vsebinami. Objavil je več kot 20 leposlovnih, strokovnih in drugih del. Leta 2007 ga je britanska kraljica Elizabeta II. razglasila za viteza.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!