Na severu Afganistana zastrupljenih skoraj 80 osnovnošolk

Svet 05. Jun 202313:36 0 komentarjev
Afganistanske deklice
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V dveh ločenih napadih v soboto in nedeljo je bilo v osnovnih šolah na severu Afganistana zastrupljenih in hospitaliziranih skoraj 80 deklic, je sporočil vodja regionalnega oddelka za izobraževanje Mohamad Rahmani. Vse učenke naj bi bile dobro, oblasti pa so že sprožile preiskavo zaradi zastrupitev, poročajo tuje agencije.

Dve osnovni šoli v provinci Sar-e-Pul sta bili v preteklih dneh tarča zastrupitev. V prvi šoli je bilo zastrupljenih 60 učenk, v drugi pa še 17.

“Obe osnovni šoli sta blizu druga druge. Učenke smo kmalu po zastrupitvah premestili v bolnišnico, vse pa so zdaj že zdrave,” je dejal vodja regionalnega oddelka za izobraževanje Mohamad Rahmani, pri čemer pa ni pojasnil, kako so bile zastrupljene ali kakšne poškodbe so utrpele.

Ob tem je dodal, da so oblasti že sprožile preiskavo napadov. Po prvih podatkih naj bi zastrupljanje organiziral človek, ki je zaradi osebne zamere plačal tretji osebi, da izvede napada.

Zastrupitve na osnovnih šolah so sicer bile prvi primer tovrstnega napada v državi po talibanskem prevzemu oblasti avgusta leta 2021 ter začetku zatiranja pravic in svoboščin afganistanskih žensk in deklet. O vrsti primerov zastrupitve učenk so v preteklih mesecih poročali tudi v Iranu, kjer je bilo po uradnih podatkih prizadetih že več kot 5.000 učenk v okoli 230 šolah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.