Na srbskih voliščih hude kršitve, ki so “neposredno ogrozile volilni izid”

Svet 18. Dec 202315:53 1 komentar
volitve v Srbiji
Foto: PROFIMEDIA

Srbski volilni dan so po ugotovitvah Centra za raziskave, transparentnost in odgovornost (Crta) zaznamovale drastične zlorabe pravic volivcev, zakonov in institucij. Na Crti so ocenili, da rezultati volitev v Beogradu ne odražajo volje volivcev, ki tam živijo, opozorili pa so tudi, da se pristojne institucije na kršitev volilne zakonodaje niso odzvale.

Nedeljske volitve v Srbiji so zaznamovale drastične zlorabe pravic volivcev, zakonov in institucij, ki so se stopnjevale na volilni dan, so v ponedeljek sporočili iz opazovalne misije srbske organizacije Center za raziskave, transparentnost in odgovornost (Crta). Zaradi obsega in vrste zlorab so ocenili tudi, da rezultati volitev v Beogradu ne odražajo volje volivcev, ki tam živijo, ter pozvali pristojne k ukrepanju.

Poleg parlamentarnih so v nedeljo v Srbiji potekale tudi pokrajinske volitve v Vojvodini in lokalne volitve v številnih mestih in občinah, med drugim v Beogradu.

Iz Crte so sporočili, da so na petih odstotkih volišč za parlamentarne volitve in na devetih odstotkih volišč za volitve v beograjsko skupščino zabeležili nepravilnosti, ki so neposredno ogrozile volilni izid na teh voliščih.

Najhuje v Beogradu

Nemiren volilni dan so po ugotovitvah Crte zaznamovale kršitve tajnosti glasovanja in nepreverjanje identitete volivcev. V popoldanskih in večernih urah so opazili tudi povečanje števila primerov vnaprej izpolnjenih glasovnic in nezakonite navzočnosti tretjih oseb na voliščih, zlasti v Beogradu.

V Beogradu se je do konca dneva potrojilo število primerov, kjer se je v izvod iz volilnega imenika namesto volivca podpisal nekdo drug. Ob zaprtju volišč so med drugim zabeležili tudi več primerov vzporednega evidentiranja na voliščih in zunaj njih, pa tudi organizirano dovažanje volivcev in sumljivo kroženje avtomobilov okoli volišč, še navaja poročilo Crte.

Poročilo izpostavlja, da so opazovalci volitev med kampanjo in na dan volitev zabeležili več znakov o volilnem inženiringu na volitvah v beograjsko skupščino, kot sta manipulacija z volilno pravico in organizirane migracije volivcev z namenom krojenja volilnega rezultata v Beogradu.

Pristojne institucije, kot opozarja Crta, kršitev zakonodaje niso kaznovale, prav tako se nanje niso odzvale.

Rezultati beograjskih volitev bodo po ocenah Crte ostali sporni, če pristojne institucije ne bodo ustrezno ukrepale tako v primerih kršenja volilne zakonodaje kot v primerih močnih znakov o kršenju zakona o prebivališču in prebivanju državljanov.

Iz Crte so že v nedeljo sporočili, da največjo skrb na volitvah vzbujajo številni volivci v Beogradu, ki so jih tja pripeljali iz drugih krajev. Za največje razburjenje je poskrbelo poročanje nekaterih medijev o dovažanju volivcev iz Republike Srbske, entitete Bosne in Hercegovine, v srbsko prestolnico, da bi tam glasovali za SNS.

Predstavniki vodilne opozicijske liste Srbija proti nasilju so zato že zahtevali razveljavitev volitev v Beogradu in za danes ob 18. uri pozvali državljane k protestom pred mestno skupščino in sedežem državne volilne komisije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje