Nemiren volilni dan v Srbiji, opazili tudi črne džipe in bolgarski vlak

Svet 17. Dec 202317:43 0 komentarjev
Volitve v Srbiji
Volitve v Srbiji (Foto: PROFIMEDIA)

V Srbiji danes potekajo predčasne parlamentarne volitve, predčasne pokrajinske volitve v Vojvodini ter lokalne volitve v Beogradu in še 65 drugih srbskih mestih in občinah. A volilni dan je vse prej kot miren, očitki o nepravilnostih se namreč kar vrstijo. Več organizacij opozarja na nezapečatene volilne skrinjice, organizirane prevoze volilcev z avtobusi iz drugih krajev in na volilne manipulacije, ki jih imenujejo bolgarski vlak. Za kaj gre?

Volišča so se odprla ob 7. uri, od takrat pa so zabeležili več nepravilnosti, pišejo srbski mediji. Nevladna in neprofitna organizacija Center za svobodne volitve in demokracijo je sporočila, da so opazovalci samo do 9. ure zjutraj zabeležili že več kot 50 nepravilnosti.

Nekatere volilne skrinjice niso bile zapečatene, ponekod pred začetkom glasovanja niso vstavili kontrolnega lista, drugod so opazili ljudi, ki so svoje glasovnice fotografirali. V Novem Beogradu pa so opazili celo tako imenovani ‘bolgarski vlak’.

Volitve v Srbiji
Volitve v Srbiji (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj je bolgarski vlak?

Bolgarski vlak je eden izmed načinov zlorabe volilne pravice in prirejanja rezultata. To tehniko manipulacije so na srbskih volitvah opazili že večkrat, ime pa je dobila po kraji glasov na bolgarskih volitvah leta 2009.

Metoda deluje tako, da oseba, ki sodeluje pri organizaciji volitev ali ima na kakršenkoli drug način v lasti prazno glasovnico, to glasovnico izpolni izven volišča. Nato ta človek (lokomotiva) že izpolnjeno glasovnico preda volilcu (vagonu), ki na volišču odda že vnaprej izpolnjeno glasovnico, svojo (prazno) pa vzame, jo preda ‘lokomotivi’, ki novo prazno glasovnico spet izpolni zunaj volišča in jo preda naslednjemu ‘vagonu’. Sodelovanje volilcev v bolgarskem vlaku je pogosto izsiljeno ali plačano, poročajo redki neodvisni srbski mediji.

Bolgarski vlak so danes opazili na volišču v Novem Beogradu. “To je hujša oblika zlorabe volitev. Opazili smo skupino moških, ki so se pripeljali s črnimi džipi in se s papirji v rokah približevali volilcem. O tem smo takoj obvestili pristojne organe,” so sporočili opazovalci mreže Kreni-Promeni, medtem ko je predsednik Republiške volilne komisije Vladimir Dimitrijević te navedbe zanikal.

Volitve v Srbiji Volitve v Srbiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ob glasovanju (Foto: PROFIMEDIA)
Volitve v Srbiji Volitve v Srbiji
Volišče v Beogradu (Foto: PROFIMEDIA)
Volitve v Srbiji Volitve v Srbiji
Kosovski Srbi se odpravljajo na volišče v kraju Raška (Foto: PROFIMEDIA)

Po družbenih omrežjih se širi tudi fotografija iz vasi Gorica. Tam naj bi opazili organiziran prevoz skupine volilcev v kombiju. Imeli naj bi tudi dvojne sezname. Pred osnovno šoli Sutjeska v Zemunu pa naj bi opazili celo plačevanje volilcev. Po družbenih omrežjih je zakrožil posnetek avtomobila, kje naj bi potekalo kupovanje volilnih glasov.

V eni od beograjskih sesek pa so posneli skupino ljudi, ki so jih na volišče pripeljali iz mesta Pančevo, ki je blizu Beograda. Občan je te volilce povprašal, zakaj so prišli volit v to naselje, a odgovora ni dobil. Še preden so se volišča sploh odprla, je obstajal sum, da skušajo oblasti volivati predvsem na lokalne volitve v Beogradu, kjer bo po vseh napovedih bitka med oblastjo in opozicijo najbolj tesna. In sicer s podeljevanjem fiktivnih prebivališč v srbski prestolnici, s čimer je nato mogoče v Beogradu na lokalnih volitvah tudi voliti.

Nekaj vznemirjenja pa so povzročili tudi organizirani prevozi volilcev iz Republike Srbske v Bosni in Hercegovini do beograjske Arene, kjer so shranjeni volilni seznami, poroča N1 Beograd.

Varnostniki so opazovalcem dostop do Arene preprečili, iz posnetka, objavljenega na družbenih omrežjih, pa je videti, da je varnostnik dejal, da zato, ker gre za zasebno lastnino.

Predstavnik opazovalcev je nato odvrnil, da so prišli pogledat, zakaj volilci na to mesto že ves dan prihajajo z avtobusi. Za tem pa je prišlo več varnostnikov, ki so predstavnika opazovalcev tudi fizično potisnili.

Skorajda splošno strinjanje je, da je bil tako rekoč edini udeleženec v tej kampanji srbski predsednik Aleksandar Vučić, čeprav na teh volitvah sploh ne kandidira. Več o tem, kako je potekala volilna kampanja in kaj si je mogoče obetati od današnjih volitev, v prispevku Po kampanji z nekandidatom Vučićem v ospredju Srbija odloča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!