Na ukrajinski fronti pripravljeni na vse, tudi na ruski napad

Svet 22. Jan 202222:37 > 22:48 4 komentarji
Ukrajinski vojak
Anna Kudriavtseva/REUTERS

Ameriško veleposlaništvo v Ukrajini je zahtevalo evakuacijo nekaterih zaposlenih, saj je ameriški predsednik Joe Biden prepričan, da bo Rusija napadla. Napetosti se tako stopnjujejo in ves svet s strahom zre, kako se bo razvijala situacija.

Ameriško veleposlaništvo v Ukrajini je zahtevalo evakuacijo nebistvenega osebja zaradi vse večjega strahu pred rusko invazijo in zaradi prihoda pošiljke orožja iz Združenih držav Amerike (ZDA), je danes poročal CNN.

Evakuacija ameriškega osebja naj bi se začela že naslednji teden, je poročal medij, ki se je skliceval na vir v krogih ukrajinske vlade. Veleposlaništvo naj bi z odločitvijo naznanilo, da bo Ukrajini pomagalo “okrepiti obrambo pred naraščajočo rusko agresijo”.

Kot smo poročali, je danes v Kijevu že pristalo ameriško tovorno letalo z 90 tonami vojaške opreme. Gre za prvo pošiljko pomoči Ukrajini, ki jo je naročil ameriški predsednik Joe Biden. Ta je v sredo v nagovoru v Beli hiši dejal, da pričakuje, da bo ruski predsednik Vladimir Putin napadel Ukrajino, kar bi pomenilo, da bi se v celinsko Evropo po dolgem času vrnila velika vojna.

“Mislim, da bo vstopil. Nekaj mora narediti,” je dejal ameriški predsednik.

Ukrajina obkrožena

Po poročanju Guardiana je prisotnost ruske vojske na vzhodu Ukrajine močno opazna. Separatisti, ki jih podpira Rusija, naj bi redno izstreljevali granate in streljali na svoje ukrajinske nasprotnike. Na nekaterih drugih frontah naj bi bilo mirno.

“Putin sanja, da bi naredil kopenski koridor med ozemlji, ki jih je okupirala Rusija v Donbasu in Krimu. Ne bomo mu dovolili,” je za Guardian dejal vojaški častnik Ivan Arefijev.

“Pripravljeni smo na vse, tudi na napad,” je dodal.

Na ukrajinskih mejah je sto tisoč ruskih vojakov, Guardian poroča, da je država z njimi obkrožena. Na jugu se moskovske oborožene sile lahko prebijejo s Krima, premaknejo na sever in nato na vzhod vzdolž obale. Njihov strateški cilj bi bilo povezati Krim s separatističnima Doneckom in Luganskom. Kot poroča Guardian, je Moskva ta ozemlja že zasegla leta 2015 in takrat nanje namestila in oborožila lokalne vojne delavce.

Na vzhodu bi ruski tanki lahko napredovali proti ukrajinskemu mestu Harkov in prebili “stično črto” med separatisti in ukrajinsko vojsko, poroča Guardian. Na zahodu so ruske sile nameščene v bližini Odese.

Kot je danes poročal BBC, je Moskva zanikala kakršnekoli načrte za napad ali invazijo Ukrajine.

V kratkem sestanek “normandijskega formata”

Mediji so poročali še, da se bodo na temo vzhodne Ukrajine čez tri ali štiri dni na sestanku “normandijskega formata” sestali politični svetovalci iz Rusije, Ukrajine, Francije in Nemčije. Nazadnje so se sestali decembra 2019.

Že v petek pa sta se sestala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ameriški kolega Antony Blinken. Rusija pričakuje pisni odgovor ZDA na svoje zahteve glede varnostnih zagotovil, Blinken pa je opozoril, da bodo ZDA na vsako rusko grožnjo glede Ukrajine odgovorile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje