Ukrajina kritična do Nemčije, ker ji ne želi poslati orožja, ZDA poslale opremo

Svet 22. Jan 202213:23 > 20:09 0 komentarjev
Ukrajina
(Trening ukrajinske vojske). PROFIMEDIA

Ameriško tovorno letalo z 90 tonami vojaške opreme je ponoči pristalo na letališču v prestolnici Kijev, je danes na Twitterju objavilo tamkajšnje ameriško veleposlaništvo. Po navedbah veleposlaništva gre za prvo pošiljko pomoči Ukrajini, ki jo je naročil ameriški predsednik Joe Biden v luči zaostrenih razmer z Rusijo. Nemčija je medtem napovedal, da Ukrajini orožja ne bo pošiljala, do česar je bil ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba kritičen.

Pošiljka vključuje okoli 90 ton “smrtonosne pomoči, vključno s strelivom za branilce frontne črte Ukrajine”, so sporočili z ameriškega veleposlaništva.

“Ta pošiljka in 2,7 milijarde dolarjev od leta 2014 dokazujeta zavezanost ZDA, da pomaga Ukrajini pri krepitvi njene obrambe pred naraščajočo rusko agresijo,” so dodali.

Moskva je Kijev večkrat pozvala, naj ne povečuje oborožitve. To bi lahko namreč ustvarilo dodatno vojaško napetost in Rusijo spodbudilo k napadu regije Donbas na vzhodu Ukrajine, da bi zavzela proruski odcepljeni provinci Lugansk in Doneck.

Pred kratkim je Kremelj ostro kritiziral dostavo lahkega protitankovskega orožja iz Velike Britanije v Ukrajino. Baltske države Estonija, Latvija in Litva so medtem v petek sporočile, da bodo v Ukrajino poslale ameriške protitankovske rakete in protiletalske sisteme. Pošiljko orožja Ukrajini pripravlja tudi Češka.

Nemčija orožja ne bo pošiljala

Nemčija je napovedala, da bo v Ukrajino poslala poljsko bolnišnico, ne pa tudi orožja. Februarja bo Ukrajini “predana popolna terenska bolnišnica, vključno s potrebnim usposabljanjem, vse pa sofinancira Nemčija v višini 5,3 milijona evrov”, je za časopis Die Welt povedala nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht.

Nemška vlada mora narediti vse, da razbremeni krizne razmere, je dejala Lambrecht. “Dostava orožja trenutno ne bi bila v pomoč – to je soglasje v zvezni vladi,” je poudarila.

Ukrajinski zunanji minister kritičen

Kasneje je bil do Nemčije kritičen ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba. Na Twitterju je zapisal, da se izjave nemške obrambne ministrice ne skladajo s “trenutno varnostno situacijo”. Kot je poudaril, je “danes enotnost Zahoda v odnosu do Rusije pomembnejša kot kdajkoli”.

“Nemški partnerji morajo prenehati spodkopavati enotnost s tovrstnimi besedami in dejanji in spodbujati Vladimirja Putina k izvedbi novega napada na Ukrajino,” je zapisal. Ukrajina je sicer hvaležna Nemčiji za njeno dosedanjo podporo, zadnje izjave pa so za državo razočaranje, je še dejal.

Dimitrij Kuleba
Alex Brandon/REUTERS

Obenem je danes ukrajinsko zunanje ministrstvo poklicalo na pogovor nemško veleposlanico v Kijevu zaradi izjav visokega predstavnika nemške vojske. Gre za po mnenju Kijeva “nesprejemljive izjave” vrhovnega poveljnika vojne mornarice Kay-Achima Schönbacha. Med drugim naj bi rekel, da se Krim ne bo nikoli vrnil pod okrilje Ukrajine in da Ukrajina ne bo izpolnjevala pogojev za članstvo v Natu.

V petek sta se ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ameriški kolega Antony Blinken sestala na kriznih pogovorih v Ženevi. Rusija pričakuje pisni odgovor ZDA na svoje zahteve glede varnostnih zagotovil, Blinken pa je opozoril, da bodo ZDA odgovorile na vsako rusko grožnjo glede Ukrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!