Na vesoljski postaji prvič živi in dela temnopolta astronavtka

Svet 29. Apr 202218:17 0 komentarjev
astronavtka Jessica Watkins
NASA/Bill Ingalls

Na mednarodno vesoljsko postajo je prispela nova ekipa astronavtov, med njimi pa je tudi prva temnopolta astronavtka, ki bo v vesolju živela in delala.

Na mednarodno vesoljsko postajo (ISS) je prispela nova ekipa astronavtov. Med njimi je tudi 34-letna ameriška astronavtka Jessica Watkins, ki je prva temnopolta ženska na dolgotrajni misiji v vesolju. Poleg Watkins sta v vesolje poletela še ameriška astronavta Kjell Lindgren in Bob Hines ter Italijanka Samantha Cristoforetti. Lindgren in Cristoforetti sta tokrat na ISS poletela drugič, za Watkins in Hinesa pa je tokratni polet prvi.

Ekipa astronavtov je na vesoljsko postajo poletela v kapsuli dragon iz Cape Canaverala na Floridi. Na na ISS so prispeli okoli 16 ur kasneje. Kapsula podjetja SpaceX je v uporabi od 2020 in je dosedaj s posadko v vesolje poletela sedemkrat, piše CNN.

Doslej v vesolje potovale štiri temnopolte ženske

V vesolje je odpotovalo več kot ducat temnopoltih Američanov, tudi štiri temnopolte ženske. Prvi je bil Guion Bluford leta 1983. Pred Watkins so v vesolje odpotovale še temnopolte astronavtke Mae JemisonStephanie Wilson in Joan Higginbotham v okvirju Nasinih misij ter Sian Proctor z zasebnim orbitalnim vesoljskim poletom. A je Jessica Watkins prva, ki bo v vesolju živela in delala. Na ISS je od leta 2000 živelo več kot 200 astronavtov, poroča CNN.

“Zagotovo je to pomemben mejnih, tako v mojem življenju kot tudi za našo vesoljsko agencijo in državo,” je povedala astronavtka minuli mesec. “Mislim, da je to poklon zapuščini temnopoltih astronavtk, ki so bile pred mano, in vznemirljivi prihodnosti, ki sledi,” je dodala.

Astronavte čaka več kot 200 eksperimentov

Na vesoljski postaji je že sedem astronavtov,  gre za tri astronavte Nase, astronavta Evropske vesoljske agencije in tri ruske kozmonavte. V petih dneh bodo astronavti opravili predajo, nato pa se bo nova ekipa lotila znanstvenih poskusov. Predvidoma bodo opravili več kot 200 eksperimentov, preučevali bodo staranje imunskega sistema, naravne alternative organskim materialom in kardiorespiratorne učinke mikrogravitacije. V vesolju bodo prebili šest mesecev, v tem času pa bodo skrbeli tudi za vzdrževanje ISS.

Po poročanju portala Space pa to morda ni zadnjič, ko Jessica Watkins piše zgodovino. Je namreč ena izmed Nasinih kandidatk v misiji Artemis, ki bo letela na Luno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!