“Najbolj varčen milijonar na svetu” živi od hrane, ki jo najde v smeteh

Magazin 23. Feb 202405:27 5 komentarjev
brezdomec brska po smeteh
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

80-letni Nemec je videti kot brezdomec, vendar videz vara. V lasti ima več nepremičnin, vrednih več milijonov evrov. Za hrano pa porabi pet evrov na mesec, ker jo večinoma najde v smeteh.

Heinza B. lahko na ulicah Darmstadta v Nemčiji pogosto vidite s kolesom, oblečenega v ponošena oblačila, nemalokrat tudi, kako brska po smeteh.

Tisti, ki ga ne poznajo, zlahka pomislijo, da gre za enega od mestnih brezdomcev. Vendar videz vara. Heinz je v resnici milijonar. “Mogoče ima res na računu le 15 evrov, vendar le zato, ker je pravkar dvignil 700.000 evrov za nakup novega doma, svojega desetega. Preostalih 100.000 evrov je prenesel na vezani depozit, da bi ustvaril obresti,” piše nemški Bild.

“Ljudje so potratni in zavržejo toliko stvari”

Osemdesetletnik, ki ima več kot milijonov evrov premoženja, ve, kako tega še povečati.

Pravi pa, da je že vse življenje varčen, zato denarja za preživetje pravzaprav ne potrebuje. Z veseljem živi od hrane, ki jo najde na smetiščih, in kopiči najrazličnejše stvari, ki jih drugi ljudje zavržejo. “Morda kupim kakšno olje za cvrtje ali kaj podobnega, če ga zmanjka, vendar večino hrane najdem v smeteh,” je povedal Heinz. “Ljudje so potratni in zavržejo toliko stvari, da bi lahko nahranili celo družino. Ljudje na primer kupijo zavojček klobas, pojedo eno, preostalo pa odvržejo v smeti.”

Za hrano na mesec porabi 5 evrov

Upokojeni inženir elektrotehnike ima 3.600 evrov mesečne pokojnine in še eno pokojnino v višini 156 evrov, ki pa gre večinoma na njegov bančni račun, saj je nima zares za kaj porabiti.

Razen petih evrov, ki jih lahko vsak mesec porabi za hrano, njegovi stroški vključujejo le internetno povezavo za njegov prenosni računalnik. Mobilni telefon ne pride v poštev, saj bi ga stal dodatnih deset evrov.

Heinz večino časa preživi z zbiranjem stvari, ki jih drugi zavržejo, in s kolesom po Darmstadtu v neskončnem iskanju novih stvari. Večine teh stvari skoraj ne uporabi, temveč jih zamenja za hrano, ki je ne potrebuje.

Družine Heinz B. nima, zato ne ve, komu bo po smrti zapustil premoženje. Ima nekaj daljnih bratrancev in sestričen, vendar pravi, da si ne morejo privoščiti plačila davka na dediščino, zato razmišlja, da bi nekatere nepremičnine prepustil najemnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje