Se bodo pokojnine povišale ali redno uskladile?

Slovenija 21. Feb 202418:32 18 komentarjev
Datumi izplačil pokojnin 2024
Foto: PROFIMEDIA

"Želim izraziti zadovoljstvo, da bodo vsi upokojenci deležni zgodovinskega 8,8-odstotnega dviga pokojnin," je v ponedeljek napovedal premier Robert Golob. V Zvezi društev upokojencev Slovenije danes opozarjajo, februarska sprememba ni povišanje ampak redna uskladitev pokojnin. Podobno so že v torek dejali v opozicijski stranki SDS, kjer so vlado pozvali k izplačilu 4,5 odstotka mesečne pokojnine, za kar so bili po njihovem izračunu upokojenci prikrajšani v letu 2023. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odgovarjajo, da SDS ne razume začasnega ukrepa s konca leta 2022.

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) ob ponedeljkovi izjavi premierja Roberta Goloba, da februarska uskladitev pokojnin v višini 8,8 odstotka pomeni zgodovinski dvig, opozarja, da ne gre za povišanje, ampak za redno uskladitev. “Ta je tokrat res precej višja, a zaradi višje sile – inflacije,” so izpostavili.

Predsednik vlade Golob je v ponedeljek ob sklepu sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), da se pokojnine februarja redno uskladijo za 8,8 odstotka, dejal, da je to zgodovinski dvig. Tak dvig so po njegovem omogočili tudi ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu v boju zoper energetsko draginjo. Plače so namreč rasle hitreje od pričakovanj, kar je za sabo potegnilo rast pokojnin.

Predsednica Zdusa Zdenka Jan je v današnjem odzivu spomnila, da je svet Zpiza vladi februarja lani na predlog Zdusa in Sindikata upokojencev Slovenije predlagal 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno enoodstotno za upokojene do vključno leta 2011. Izredna uskladitev bi veljala od 1. aprila 2023, vendar je vlada predlog zavrnila. Če bi ga odobrila, bi “morda tako izjavo predsednika vlade še nekako razumeli in bili do nje dobrohotno prizanesljivi”, je še zapisala Jan.

Pokojnine, ki bodo nakazane konec februarja, bodo po ponedeljkovem sklepu Zpiza še za 0,6 odstotka višje. Redna februarska uskladitev glede na rast plač in povprečno letno inflacijo lani sicer od 1. januarja znaša 8,8 odstotka, a ker je bila delna redna uskladitev v višini 8,2 odstotka izvedena že januarja, bo ta mesec izplačana le razlika.

Trst, kavarna, lokal, upokojenci, kava
Foto: Denis Sadiković/N1

Meščevo ministrstvo o pozivu SDS: Gre za nerazumevanje ukrepa

Do premierjevih besed o zgodovinskem dvigu pokojnin so bili v torek kritični v opozicijski SDS, kjer so dejali, da premier Golob z izjavami zavaja upokojence. Vlado so tedaj pozvali, da upokojencem izplača 4,5 odstotka mesečne pokojnine, za kar so bili po njihovem izračunu prikrajšani v letu 2023 in hkrati prav za toliko dodatno uskladi pokojnine. “Vlada je konec leta 2022 dejala, da za 4,5 odstotka dviguje pokojnine, jih pa v resnici ni, tako da je prav, da poravna ta dolg,” je v torek dejala poslanka SDS Karmen Furman.

“Vlada je ves čas poudarjala, da gre za enkratni dvig, ki nima značaja trajne uskladitve pokojnine,” so za STA danes izpostavili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ta enkratni dvig je po njihovem pojasnilu omogočil predčasno povišanje prihodkov upokojenim in prejemnikom nadomestil, dokler ni bila februarja 2023 izvedena redna uskladitev pokojnin v višini 5,2 odstotka s poračunom za januar 2023.

V nadaljevanju so spomnili, da so prejemniki varstvenega dodatka, pa tudi prejemniki denarne socialne pomoči in invalidi prve kategorije od novembra 2022 prejemali energetski dodatek v višini 200 evrov. Poleg tega so upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil novembra in decembra 2023 prejeli za 1,8 odstotka višje pokojnine oziroma nadomestila. Pri tem ukrepu je šlo prav tako kot novembra in decembra 2022 za enkraten dvig, ki ni imel narave uskladitve, so pojasnili. Hkrati so spomnili, da so upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil decembra lani prejeli zimski letni dodatek.

Ker so med socialno najbolj ogroženimi upokojenimi ljudmi samski in invalidi, so konec lanskega leta sprejeli ukrepe za izboljšanje njihovega položaja. Tako so s pokojninsko novelo iz decembra vpeljali institut zagotovljene vdovske pokojnine. Namenjena je vdovam ali vdovcem, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine.

Prav tako je pokojninska novela iz decembra spremenila določanje pokojninske osnove pri upokojitvi za prejemnike delnega nadomestila in delne invalidske pokojnine, da bi tako izboljšala njihovo socialno varnost v času upokojitve. Nenazadnje je bila delna predčasna redna uskladitev pokojnin v višini 8,2 odstotka v januarju prav tako izvedena z namenom, da bi ublažili posledice inflacije. Pokojnine so se sicer od januarja 2020 zvišale za približno 30 odstotkov, so poudarili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje