Največji jadrnici na svetu, ki je bila zasidrana pred Portorožem, grozi zaseg

Svet 10. Mar 202220:47 > 21:05 2 komentarja
Največja jadrnica
BOBO

Na seznamu ruskih oligarhov, proti katerim je Evropska unija uvedla sankcije, se je znašel tudi 49-letni Andrej Melničenko. Rus je tudi lastnik največje jadrnice na svetu, ki je novembra lani plula v slovenskem morju. Trenutno je na vzdrževanju v Trstu, kjer pa bi jo lahko kmalu zasegli.

V slovensko morje je novembra lani vplula največja jadrnica na svetu, ki je v zasebni lasti. Lastnik jadrnice Sailing Yacht A je 49-letni Andrej Melničenko. Po poročanju tržaškega Il Piccolo, je jadrnica zaradi vzdrževalnih del trenutno zasidrana v Trstu. Ker pa je Melničenko 9. marca pristal na seznamu ruskih oligarhov, proti katerim je EU uvedla sankcije, bi lahko jadrnico zasegli.

Jadrnica Sailing Yacht A je dolga več kot 140 metrov, zanjo pa je eden najbogatejših Rusov odštel približno 400 milijonov dolarjev (približno 356 milijonov evrov), po nekaterih podatkih celo 600 milijonov dolarjev (približno 534 milijonov evrov). Futuristično plovilo velja za eno najnaprednejših, jadrnica pa v sebi skriva številne inovacije. Ima tri 90-metrske jambore, naredili so jo v Nobiskurgu v Kielu, dizajniral pa jo je PhilippeStarck. Ta se je v 80. letih podpisal tudi pod ureditev notranjosti v zasebni francoski predsedniški palači.

Ruski milijarder je jadrnico naročil pred šestimi leti, nato pa je moral počakati dve leti, preden so mu jo izdelali. Jadrnico naj bi podaril ženi Aleksandri ob rojstvu drugega otroka.

Na krov sprejme do 20 gostov, ki jim je na voljo 50 članov osebja. Med drugim ima jadrnica prostor za pristanek helikopterja, posebno sobo za opazovanje morskega dna in bazen.

Evropska unija je po ruski invaziji na Ukrajino sprejela številne (gospodarske) sankcije, ki so uperjene proti Rusiji, pa tudi ruskim oligarhom. Evropske države so tako številnim Rusom zamrznile njihovo premoženje v Evropi in zasegle luksuzne jahte, ki so bile zasidrane v evropskih pristaniščih. EU si želi, da bi ruski oligarhi zaradi tega vplivali na ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj ustavi vojno v Ukrajini.

Dva ruska oligarha v Italiji že ostala brez jaht

V začetku meseca je italijanska policija že zasegla 65-metrsko luksuzno jahto Alekseja Mordašova, najbogatejšega Rusa. Jahta z imenom “Lady M” je bila leta 2013 zgrajena v ameriški ladjedelnici Palmer Johnson, vredna pa naj bi bila 27 milijonov dolarjev (24,7 milijonov evrov). V pristanišču severozahodnega mesta Sanremo pa je policija prejšnji teden zasegla tudi megajahto Lena. 52-metrska jahta je ocenjena na 45 milijonov evrov in je v lasti ruskega energetskega in infrastrukturnega mogotca Genadija Timčenka. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje