V Srbiji zaradi grožnje terorizma prižgali rdeči alarm

Svet 29. Jun 202413:45 > 22:13 4 komentarji

Okoli 11. ure je pred izraelskim veleposlaništvom v Beogradu neznanec večkrat pristopil do varnostnika, ki je varoval veleposlaništvo, ga z izgovorom, da išče muzej, sprva zamotil, nato pa ga je ustrelil v vrat. Žandar je bil v napadu hudo poškodovan, odpeljali so ga v beograjski klinični center. Napadalca, ki je živel v Novem Pazarju, pa so ubili. Srbski notranji minister je napad označil za teroristično dejanje, ki naj bi bilo povezano z islamskimi skrajneži. Razkril je tudi identiteto napadalca. Stopnjo ogroženosti zaradi terorizma so dvignili na rdečo.

Med varovanjem stavbe izraelskega veleposlaništva v Beogradu je bil danes okoli 11. ure huje ranjen pripadnik žandarmerije. Na kraj dogodka so prispele okrepljene policijske enote, kot poroča Nova.rs, pa je napadalec mrtev.

Minister za notranje zadeve Ivica Dačić je dejal, da je napad na žandarja nedvomno teroristično dejanje. Kot je pojasnil Dačić, so preventivno aretirali še eno osebo, ki se je zadrževala v bližini.

“Danes okoli 11. ure je neznanec večkrat pristopil do policista, ga vprašal, kje je muzej, nato pa se vrnil ter iz torbe potegnil samostrel in žandarja ustrelil v vrat,” je v izjavi za javnost pojasnil srbski notranji minister. Napadalec je nosil kirurško masko, še poroča Nova.rs. Žandar je po napadu proti napadalcu takoj izstrelil več strelov in ga ubil. Žandar si je verjetno rešil življenje, ker si puščice, s katero je bil ustreljen, ni odstranil sam.

Sprva identiteta napadalca še ni bila znana, popoldne pa je minister Dačić sporočil, da je teroristični napad izvedel Miloš Žujović, rojen leta 1999. Njegovo versko ime je Salahudin – originalno prihaja iz Mladenovca, a se je preselil v Novi Pazar. Po informacijah N1 ni bil poznan Interpolu.  “V nadaljevanju bo policija izvedla preiskave na več lokacijah. Vse sile so v najvišji stopnji pripravljenosti,” je še dodal minister.

Napad pred izraelsko ambasado v Beogradu Napad pred izraelsko ambasado v Beogradu
Foto: Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages/Pixsell/BOBO
Napad pred izraelsko ambasado v Beogradu Napad pred izraelsko ambasado v Beogradu
Foto: Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages/Pixsell/BOBO
Napad pred izraelsko ambasado v Beogradu Napad pred izraelsko ambasado v Beogradu
Foto: Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages/Pixsell/BOBO
Napad pred izraelsko ambasado v Beogradu Napad pred izraelsko ambasado v Beogradu
Foto: Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages/Pixsell/BOBO
Napad pred izraelsko ambasado v Beogradu Napad pred izraelsko ambasado v Beogradu
Foto: Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages/Pixsell/BOBO

V času napada je bilo izraelsko veleposlaništvo zaprto, kot je potrdilo izraelsko zunanje ministrstvo, pa ni bil poškodovan nihče od njihovih zaposlenih. Dačić je pojasnil, da izraelskega veleposlanika še naprej varujejo druge osebe.

Pripadniki policije in tožilstva preiskujejo povezanost napadalca z vahabizmom. Po neuradnih informacijah Nova.rs bo primer prevzelo tožilstvo za organizirani kriminal.

Prijeli še eno osebo

Prav tako srbski portal poroča, da so danes prijeli Igorja Despotovića, ki ga sumijo, da je bil v rednem kontaktu z napadalcem Žujovićem.

Ta je bil že aprila obsojen zaradi napeljevanja k terorističnim dejanjem. Višje sodišče ga je obsodilo na kazen treh let zapora, a mora odločiti še pritožbeno sodišče, da bo sodba pravnomočna. To je bila namreč že druga prvostopenjska sodba.

Igor Despotović
Foto: MUP Srbije

V obtožnici piše, da je na družbenih omrežjih ustvaril več profilov, ki so bili javni in dostopni vsem. Na teh profilih je objavil vrsto besedil, videoposnetkov in fotografij, ki poveličujejo organizacijo, ki so jo Združeni narodi razglasili za teroristično – Islamsko državo. Objavljal je tudi fotografije oboroženih članov in vodij teroristične skupine “Al Kaida”.

Kaj je vahabizem?

Vahabizem je oblika islama, ki ga je v 18. stoletju zasnoval Muhamad Ibn Abd Al Vahab in ima glavno oporo v Savdski Arabiji. Vahabiti se denimo zavzemajo za vračanje islama h koreninam in za strogi kodeks oblačenja, ki med drugim od žensk zahteva, da so v celoti pokrite.

Vučić: Salahudin del skupine, ki smo ji sledili

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v popoldanski izjavi dejal, da je operacija žandarja potekala dobro in da je ta pri zavesti. Obenem je poudaril, da je reagiral pravilno ter “likvidiral terorista”, zato ga nameravajo odlikovati. Dodal je, da iščejo še vsaj eno osebo, ki deluje po istem principu kot Salahudin.

Aleksandar Vučić
Foto: PROFIMEDIA

Prav tako je zatrdil, da so skupino, v kateri je deloval, že pred tem spremljali, a da bi potrebovali še sedem ali osem dni, da bi zbrali dokaze ter jih prijeli. “Očitno so napadli prej,” je dodal Vučić. A kot je povedal, nameravajo ujeti vse člane skupine. “Ne bomo imeli usmiljenja do terorizma,” je še poudaril.

Za napadalca vedo, da je sinoči obiskal mamo, potem pa je – do dopoldanskega napada – izginil z njihovih radarjev.

Rdeča stopnja ogroženosti zaradi terorizma

“V skladu s pravili, ki obstajajo, navodili Sveta za nacionalno varnost ob tem terorističnem dejanju, sem kot minister za notranje zadeve razglasil rdečo stopnjo varnostne ogroženosti zaradi terorizma,” je dejal Dačić. Pred tem je s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in ministrom za zdravje Zlatiborjem Lončarjem obiskal ranjenega žandarja v bolnišnici.

Srbska policija
V Beogradu so povečali policijsko prisotnost. (Foto: PROFIMEDIA)

Dačić je poudaril, da bodo državljani gotovo priča večji prisotnosti policije na različnih mestih, ki so pomembna za javni interes, torej kjer se zadržuje veliko število ljudi – recimo v trgovskih centrih in na sprehajališčih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje