Napadalec na Salmana Rushdieja obtožen terorizma, sodeloval naj bi s Hezbolahom

Svet 25. Jul 202408:07 1 komentar
Salman Rushdie
Foto: PROFIMEDIA

26-letnik, ki je leta 2022 napadel in večkrat zabodel pisatelja Salmana Rushdieja, je obtožen terorizma, ker naj bi deloval v imenu Hezbolaha.

Newyorška zvezna porota je v sredo 26-letnega Američana libanonskega izvora Hadija Matarja, ki je avgusta 2022 zabodel pisatelja Salmana Rushdieja, obtožila terorizma, ker naj bi deloval v imenu libanonske šiitske milice Hezbolah, poročajo ameriški mediji.

Matar je že bil obtožen napada in poskusa umora na newyorškem državnem sodišču in čaka na sojenje. Grozi mu do 25 let zaporne kazni.

Zvezna obtožnica zaradi terorizma je bila potrjena že 17. julija, objavljena pa je bila šele v sredo.

Matar je avgusta 2022 skočil na oder v zvezni državi New York in z nožem napadel pisatelja, ki je trn v očesu iranskemu režimu. Zabodel ga je večkrat. Rushdie je zaradi ran oslepel na desno oko.

V Indiji rojenemu avtorju Satanskih stihov grozijo s smrtjo, odkar je iranski vrhovni vodja Ajatola Homeini njegov roman razglasil za bogokletnega in leta 1989 muslimanom po svetu naročil naj ga ubijejo. Hezbolah je ta verski ukaz ali fatvo podprl, je v sredo sporočila ameriška zvezna policija FBI.

“Obtoženec je poskušal izvesti fatvo, ki jo je potrdil Hezbolah in je pozivala k smrti Salmana Rushdieja,” je dejal direktor FBI Christopher Wray.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje