Kaj bi lahko bilo v ozadju brutalnega napada na pisatelja Salmana Rushdieja

Svet 13. Avg 202218:19 > 21:53 0 komentarjev
napad Salman Rushide
Foto: Pilar Pintagro/REUTERS

Organi pregona so prijeli 24-letnega Hadija Matarja, za katerega sumijo, da je sinoči napadel pisatelja Salmana Rushdieja. Agentje FBI so v petek zvečer preiskali tudi njegov zadnji naslov. Osumljen je poskusa umora druge stopnje. Motiv za napad sicer še ni znan. Organi pregona pa so po pregledu družbenih omrežij ugotovili, da je Matar naklonjen šiitskemu ekstremizmu in iranski Islamski revolucionarni gardi, je za NBC New York povedal vir, seznanjen s preiskavo. Povezave z Islamsko revolucionarno gardo še niso potrdili.

Policija je prijela osumljenca za napad na pisatelja Salmana Rushdieja. Napada je osumljen Hadi Matar. 24-letnik je v pridržanju brez možnosti varščine, je sporočilo okrožno tožilstvo. Osumljen je poskusa umora druge stopnje in napada prve stopnje, je po pisanju Reutersa rekel okrožni državni tožilec Jason Schmidt.

Glede obtožb je Matar na newyorškem sodišču dejal, da ni kriv. Matar je trenutno v okrožnem zaporu Chautauqua, naslednjo obravnavo na sodišču bo imel v petek, poroča CNN.

Hadi Matar je bil rojen v Kaliforniji, pred kratkim pa se je preselil v New Jersey, poroča NBC New York. Matar je kupil vstopnico na dogodek, pri sebi pa je imel ponarejeno vozniško dovoljenje. V petek zvečer so agentje FBI preiskali njegov zadnji naslov v Fairviewu, okrožju Bergen, tik ob reki Hudson.

Motiv za napad še ni znan. Organi pregona pa so po pregledu družbenih omrežij ugotovili, da je Matar naklonjen šiitskemu ekstremizmu in iranski Islamski revolucionarni gardi, je za NBC New York povedal vir, seznanjen s preiskavo. Povezave z Islamsko revolucionarno gardo še niso potrdili.

Organi pregona nadaljujejo preiskavo, razumeti poskušajo načrtovanje in priprave na napad ter ugotoviti, ali je treba vložiti dodatne obtožnice. Na fotografijah je mogoče videti preiskavo zadnjega naslova Matarja.

napad Salman Rushide napad Salman Rushide
Eduardo Munoz/REUTERS
napad Salman Rushide napad Salman Rushide
Eduardo Munoz/REUTERS
napad Salman Rushide napad Salman Rushide
Eduardo Munoz/REUTERS
napad Salman Rushide napad Salman Rushide
Eduardo Munoz/REUTERS

Hezbolah o napadu nima informacij

Iran se za zdaj na napad še ni odzval. Več skrajnih iranskih časopisov pa je napad pohvalilo.

Župan libanonskega mesta Yarouna Ali Tehfe je dejal, da je osumljenec sin prebivalca tega mesta. Razkril je, da so se starši osumljenca preselili v ZDA, Hadi Matar pa se je rodil in odraščal v ZDA. Na vprašanje, ali so osumljenec ali njegovi starši podporniki ali povezani z libanonskim Hezbolahom, ki ga podpira Iran, pa je Tehfe odgovoril, da informacij o njihovih političnih pogledih nima.

Salman Rushdie
Andrew Winning/REUTERS

Hezbolah je v odzivu za Reuters sporočil, da nimajo dodatnih informacij o napadu na Rushdieja.

Po napadu Rushdie diha s pomočjo ventilatorja

V Indiji rojeni pisatelj Rushdie se je več let skrival, saj je iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo. V petek ga je napadalec iz doslej še neznanega motiva zabodel na odru v New Yorku med njegovim govorom. Po večurni operaciji zdaj Rushdie diha s pomočjo ventilatorja, verjetno pa bo ostal brez enega očesa. Odzvali so številni literati, kulturniki, zvezdniki in politiki. 

napad Salman Rushide napad Salman Rushide
Foto: Pilar Pintagro/REUTERS
napad Salman Rushide napad Salman Rushide
HoratioGates3/Twitter/REUTERS
napad Salman Rushide napad Salman Rushide
Lindsay DeDario

75-letni Rushdie je zaslovel z omanom Otroci polnoči. Za roman, v katerem pripoveduje o ločitvi Indije od Britanskega imperija, je leta 1981 prejel prestižno bookerjevo nagrado. Velja za mojstrskega pripovedovalca in ikono svobode izražanja, kot tudi za provokatorja. Njegov slog je magični realizem, v katerem se realistični dogodki prepletajo s fantastičnimi vsebinami. Objavil je več kot 20 leposlovnih, strokovnih in drugih del. Leta 2007 ga je britanska kraljica Elizabeta II. razglasila za viteza.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!