Na prodaj Napoleonovo pismo iz goreče Moskve

Svet 24. Nov 202307:19 0 komentarjev
Napoleonovo pismo
Napoleonovo pismo (Foto: PROFIMEDIA)

"Danes sem si ogledal glavne točke. To je bilo spektakularno mesto, pravim 'bilo', ker je danes več kot polovica požganega," je v pismu iz Moskve zapisal Napoleon Bonaparte, ki je 18. septembra 1812 prijahal v goreče mesto. Pismo je skupaj s še desetimi drugimi mogoče kupiti, cene pa so postavljene pri več deset tisoč dolarjih.

Enajst pisem, ki jih je poslal Napoleon Bonaparte, vključno z depešami iz Kremlja, je danih naprodaj. Med njimi je pismo z dne 18. septembra 1812, v katerem je Napoleon, ki je prihajal v Moskvo, poročal, da je mesto v plamenih zaradi politike “požiganja ozemlja”, ki jo je sprejela ruska stran. “Danes sem si ogledal glavne točke. To je bilo spektakularno mesto, pravim ‘bilo’, ker je danes več kot polovica požganega,” je po pisanju francoske tiskovne agencije zapisal francoski cesar.

V pismu, ki je naprodaj za 58.300 dolarjev, je opozoril tudi na zaloge alkohola v mestu. “Našli smo kleti, polne vina in eau de vie (alkoholnih pijač), ki jih bomo zelo potrebovali,” je zapisal. Napoleon je leta 1812, ko je bil na vrhuncu svoje slave, s svojo vojsko vkorakal v Rusijo. Med invazijo je umrlo približno milijon vojakov in civilistov.

Po besedah Nathana Raaba, predsednika podjetja Raab Collection iz Philadelphie, ki se ukvarja s prodajo zgodovinskih dokumentov, je Napoleonovo pismo iz Moskve takšna redkost, da je preprosto izjemno. “Napoleon je izjemen lik, ki ga Američani neizmerno občudujejo. Vidijo ga kot cesarja in močnega vodjo. Vendar njegova zapuščina ni črna ali bela, ampak siva,” je dodal.

Pozneje je dal Napoleon porušiti več stolpov in delov obzidja Kremlja, ki je bil v tistem času cesarska palača in vojaška utrdba. To je napovedal v pismu iz 20. oktobra 1812. Omenjeno pismo je bilo sicer leta 2012 na dražbi prodano za 187.500 evrov. V drugem pismu, ki je zdaj naprodaj za 79.500 dolarjev, pa Napoleon popisuje strelivo, ki ga je potreboval za napad na Toulon v južni Franciji.

“Po enem od največjih naključij v zgodovini se je znašel na območju, ko so se Francozi zbirali za napad na Toulon, in dobil poveljstvo nad artilerijo,” so zapisali na spletni strani Raab Collection. In še: “Ta takrat na videz nepomemben dogodek je zaznamoval njegovo kariero in spremenil zgodovino Zahodne Evrope.”

V Franciji so sicer v nedeljo za rekordnih 1,9 milijona evrov prodali Napoleonov klobuk. Gre za značilen črn dvorogeljni klobuk s tribarvno kokardo, dosežena cena pa je močno presegla pričakovanja dražbene hiše Osenat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!