V Marseille elitna taktična enota, na francoskih ulicah znova 45.000 policistov

Svet 01. Jul 202308:15 > 20:52
Policija v Marseillu
PROFIMEDIA

Tudi to noč bo na francoskih ulicah 45.000 policistov, je sporočilo notranje ministrstvo. Dodatne okrepitve bodo poslali v Lyon in Marseille, saj so lokalne oblasti zaprosile za pomoč. V soboto popoldne so v predmestju Pariza sicer pokopali ubitega 17-letnika, na katerem se je zbrala velika množica ljudi, vstop medijem pa je bil na željo družine prepovedan. Francoski predsednik Emmanuel Macron je zaradi nemirov v državi odpovedal državni obisk v Nemčiji. Slovensko zunanje ministrstvo medtem svetuje dodatno previdnost pri potovanjih v Francijo.

Francoske oblasti bodo tudi to noč, tako kot včeraj, na ulice poslale 45.000 policistov, je sporočilo notranje ministrstvo.

Na ulicah francoskih mest so včeraj ponoči namreč gorele zgradbe in vozila, protestniki so plenili trgovine. Nasilni protesti so vodenje predsednika Emmanuela Macrona potisnili v najglobljo krizo po protestih rumenih jopičev leta 2018.

Zaradi nemirov je Macron odpovedal obisk v Nemčiji, ki bi trajal od jutri do torka. To bi bil prvi državni obisk francoskega predsednika v Nemčiji po 23 letih. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je dejal, da obžaluje odpoved obiska, a da v celoti razume razmere v Franciji. Nov datum obiska še ni določen.

Zunanje ministrstvo svetuje previdnost pri potovanjih v Francijo

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve zaradi protestov in nemirov v Franciji slovenskim državljanom, ki so že tam ali tja potujejo, svetuje dodatno previdnost, spremljanje navodil uradnih organov in medijskih objav ter izogibanje krajem, kjer se zbira večje število ljudi.

Dodatne okrepitve v Lyon in Marseille

Protestniki v Marseillu so v noči na soboto oropali prodajalno z orožjem, iz katere so ukradli nekaj lovskih pušk brez nabojev. Tamkajšnja policija je sporočila, da so aretirali eno osebo s puško, ki je verjetno odtujena iz omenjene trgovine. Slednjo po novem varuje policija.

Župan Marseilla je vlado preko družabnega omrežja Twitter pozval, naj nemudoma pošlje več čet, saj so “prizori plenjenja in nasilja nesprejemljivi”. Na sobotni popoldanski novinarski konferenci je notranji minister Gérald Darmanin povedal, da bodo v Marseille poslali pripadnike elitne taktične enote GIGN (Groupe d’intervention de la Gendarmerie nationale), pa tudi 200 rezervistov francoske policije.

Nemiri v Marseillu Nemiri v Marseillu
PROFIMEDIA
Nemiri v Marseillu Nemiri v Marseillu
PROFIMEDIA
Nemiri v Marseillu Nemiri v Marseillu
PROFIMEDIA
Nemiri v Marseillu Nemiri v Marseillu
PROFIMEDIA
Nemiri v Marseillu Nemiri v Marseillu
PROFIMEDIA

Že okoli osme ure zvečer so se na ulicah Marseilla na jugu Francije začeli spopadi med izgredniki in policijo. Na posnetkih, ki krožijo po družbenih omrežjih, preveril pa jih je BBC, je videti skupine policistov s ščiti, ki se premikajo po središču mesta, v nekaterih primerih pa tudi tečejo. Na vsaj enem posnetku je videti, kako protestniki v policiste mečejo stvari, potrjeno pa je tudi, da je policija uporabila solzivec.

Lastniki trgovin na ulici Saint-Ferréol, eni od glavnih nakupovalnih četrti v mestu, se pripravljajo na novo noč izgredov s pokrivanjem izložb z velikimi lesenimi ploščami.

Izgredi v Marseillu
PROFIMEDIA

Izgredi so prejšnjo noč vztrajali tudi v Lyonu. Na ulicah tretjega največjega francoskega mesta so bili pripadniki enot z oklepno odpravo, nemire pa so poskušali ukrotiti tudi s pomočjo helikopterja.

Župan mesta Grégory Doucet je oblasti po nemirni noči pozval, naj v Lyon pošljejo dodatne policiste. Po poročanju francoskih medijev je notranje ministrstvo potrdilo, da bodo tja napotili policijsko enoto CRS 8, ki je specializirana za nasilje v urbanih območjih, sestavlja pa jo 60 policistov.

V mestu Lille na severu države so na ulicah od večera prav tako posebne policijske note, in sicer elitna enota RAID (Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion – iskanje, pomoč, posredovanje, odvračanje). V noči na soboto so namreč izgredniki zažigali avtomobile.

Notranji minister je včeraj lokalne oblasti prosil še, naj ustavijo javni prevoz od 21. ure naprej, čeprav so bili protesti minulo noč “manj intenzivni”. Kljub temu je RATP, podjetje, ki skrbi za javni prevoz v Parizu, sporočilo, da bodo tudi danes avtobusi in tramvaji nehali obratovati ob 21. uri, da bi zagotovili varnost voznikov in potnikov. Ta ukrep bo veljal vsak večer do nadaljnjega.

V petek ponoči aretirali tisoč ljudi

Ob Parizu, kjer je policist v predmestju Nanterre ustrelil 17-letnika z alžirskimi in maroškimi koreninami, so protesti v noči na soboto potekali tudi v Marseillu, Lyonu, Toulousu, Strasbourgu in Lillu.

Notranje ministrstvo je sporočilo, da so po vsej državi aretirali več kot 1.300 ljudi. 79 policistov je bilo poškodovanih, zažganih je bilo 1.350 vozil, na 234 zgradbah pa je nastala škoda.

Povprečna starost aretiranih je 17 let, zaradi česar se je predsednik Macron že včeraj obrnil na starše in jih pozval, naj svojih otrok v času protestov ne spuščajo na ulice. “Starši so odgovorni, da otroke zadržijo doma. Ni naloga države, da ukrepa namesto njih,” je izjavil po koncu kriznega sestanka vlade.

Macron je za to, da se lahko udeleži že drugega kriznega sestanka v dveh dneh, zapustil tudi srečanje evropskih voditeljev v Bruslju.

V petkove aretacije je vštetih tudi 80 oseb iz Marseilla, drugega največjega francoskega mesta. Po spletu so zaokrožili posnetki eksplozije, ki je odjeknila v starem mestnem pristanišču. Mestne oblasti so sporočile, da preiskujejo izvor eksplozije, ob tem pa predvidevajo, da ni žrtev.

Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo
Yves Herman/REUTERS
Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo
Juan Medina/REUTERS
Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo
Yves Herman/REUTERS
Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo
Yves Herman/REUTERS
Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo
Juan Medina/REUTERS
Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo Nasilni protesti v Franciji se nadaljujejo
Juan Medina/REUTERS

Ustreljenega najstnika pokopali

Oglasili so se tudi igralci francoske nogometne reprezentance, ki so v enem od svojih redkih izjav pozvali k umiritvi razmer. “Nasilje se mora ustaviti in pustiti prostor za žalovanje, dialog in obnovo,” so zapisali v izjavi, ki jo je na družbenem omrežju Instagram objavil pariški zveznik Kylian Mbappe.

Francosko tožilstvo je v četrtek policista, ki je ustrelil in ubil 17-letnika, obtožilo uboja. Mati ustreljenega najstnika je v svojem prvem intervjuju za medije poudarila, da za smrt sina ne krivi policije, temveč zgolj eno osebo. Ob tem je dodala, da je 38-letni policist, ki ga je francosko tožilstvo v četrtek obtožilo uboja, “videl arabski obraz, majhnega otroka, in mu hotel vzeti življenje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogreb najstnika se je odvil danes, in sicer v mošeji Ibn Badis. Družina pokojnega je v času pogreba zaprosila medije in javnost za zasebnost, kar so tudi upoštevali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.