Nato s skupno nabavo z evropskimi partnericami v nakup 1.000 raketnih sistemov

Svet 03. Jan 202417:42 0 komentarjev
NATO
Foto: Kacper Pempel/REUTERS

Evropske partnerice zveze Nato so podpisale pogodbo, vredno dobrih pet milijard evrov, s katero gredo v skupinsko nabavo do 1.000 raketnih sistemov patriot. S tem želijo okrepiti zračno obrambo v luči ruske grožnje, so danes sporočili iz zavezništva.

Dogovor naj bi bil vreden okoli 5,5 milijarde dolarjev (okoli 5,04 milijarde evrov). Generalni sekretar zveze Jens Stoltenberg je pozdravil dogovor, s katerim bi okrepili zračno obrambo zavezništva.

“Ruski raketni napadi in napadi brezpilotnih letal na ukrajinske civiliste, mesta in vasi kažejo, kako pomembna je sodobna zračna obramba. Povečanje proizvodnje streliva je ključnega pomena za ukrajinsko in našo varnost,” je dejal Stoltenberg.

Natove zaveznice, med njimi ZDA in Nemčija, so od začetka ruske invazije v Ukrajino poslale več ameriških sistemov zračne obrambe patriot. Zaradi dobav so zaloge pošle, ZDA pa so se morale za podporo pri obnovitvi zaloge zanesti na druge zaveznike, kot je Japonska.

Natova nabavna agencija je sporočila, da bodo v okviru sklenjenega dogovora vzpostaviti produkcijo raketnega sistema v Nemčiji, pri kateri bosta sodelovala nemški proizvajalec MBDA in ameriško podjetje Raytheon.

Nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren je na družbenih omrežjih zapisala, da bo tako Evropa sama proizvedla 1.000 raketnih sistemov. “To kaže, da evropsko sodelovanje zagotavlja konkreten uspeh,” je dodala.

En obrambni sistem stane okoli štiri milijone dolarjev (okoli 3,66 milijarde evrov), v okviru dogovora pa bodo dobavljenih tudi drugi deli, kot so testna oprema in rezervni deli za nadaljnjo vzdrževanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!