NBC News: Joe Biden je povzdignil glas nad Volodimirjem Zelenskim

Svet 01. Nov 202213:31 > 13:40 9 komentarjev
Biden, Zelenski
PROFIMEDIA

Ameriška televizija NBC News je poročala, da je bil junijski telefonski pogovor med predsednikom ZDA Joejem Bidnom in predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim drugačen od preteklih.

Telefonski pogovori predsednika ZDA Joeja Bidna in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so postali rutina, voditelja se slišita vsakič, ko ZDA oznanijo nov paket pomoči za Ukrajino, vendar pa junijski telefonski pogovor predsednikov ni potekal kot običajno, poroča ameriška televizija NBC News.

O tem, kako naj bi potekal pogovor med Bidnom in Zelenskim 15. junija, so za ta ameriški medij spregovorili štirje viri. Biden naj bi komaj končal s poročilom o tem, da je odobril še milijardo dolarjev (evrov) ameriške vojaške pomoči za Ukrajino, ko naj bi Zelenski že začel naštevati, kaj vse Ukrajina še potrebuje, a ne dobi. Biden naj bi zaradi tega izgubil živce, sklicujoč se na ljudi, seznanjene s pogovorom, navaja NBC News.

Biden naj bi tako s povzdignjenih glasom Zelenskemu menda dejal, da so bili Američani precej radodarni, da njegova administracija in ameriška vojska trdo delata za pomoč Ukrajini, ter da bi Zelenski lahko izkazal nekoliko več hvaležnosti.

Televizija ob tem sicer navaja tudi vir, ki je bil seznanjen s pogovorom, a je komentiral, da je bil Biden z Zelenskim neposreden in mu je dejal, naj zadeve ureja prek ustreznih vojaških kanalov. Izmenjava besed po oceni tega vira ni bila razgreta ali jezna.

himars
Raketni sistem HIMARS (PROFIMEDIA)

Po navedbah treh virov je bil Biden že pred junijskim telefonskim pogovorom več tednov nezadovoljen z Zelenskim. Imel naj bi občutek, da administracija dela največ in najhitreje, kot zmore, Zelenski pa se je v nagovorih javnosti osredotočal le na to, kar ni bilo storjeno, še piše NBC News na svoji spletni strani.

Kot še navaja medij, naj bi se odnos med Bidnom in Zelenskim po junijskem pogovoru le še izboljšal – Zelenski je namreč v izjavi po pogovoru pohvalil ZDA in se zahvalil za njihovo podporo. Vendar pa nesoglasje med predsednikoma po navedbah NBC News ne glede na to nakazuje, da se je Biden že pred časom zavedal, da podpora milijardni pomoči Ukrajini v ameriškem kongresu in javnosti ni samoumevna.

Vojaška pomoč ZDA, ki so med drugim Ukrajini dobavile napredne raketne sisteme HIMARS in sisteme zračne obrambe NASAMS, se je za Ukrajino izkazala kot zelo pomembna. Ukrajinska vojska se sicer – enako kot ruske sile – trenutno pripravlja na bitko za Herson na jugu države, ki ga je Rusija zavzela kmalu po začetku invazije 24. februarja. Bitka bo zelo pomembna, morda prelomna, po nekaterih ocenah ukrajinske strani pa bo celo “najtežja” doslej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje