Ukrajina o najtežjih bitkah za Herson, Putin posvaril pred barvnimi revolucijami

Svet 26. Okt 202210:19 > 15:42 3 komentarji
Vladimir Putin
Sputnik/Gavriil Grigorov/via REUTERS

Po navedbah Ukrajine se v regiji Herson na jugu države pripravljajo na težke bitke za nadzor nad istoimenskim mestom: Herson. Mesto so sicer v začetku invazije zavzeli Rusi, Ukrajinci pa se mu približujejo v protiofenzivi, ki jo vodijo tudi na tem območju. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ponovil obtožbe ruske strani in tudi sam posvaril pred umazano bombo, ki naj bi jo nameravali uporabiti Ukrajinci, ter pred nevarnostjo t. i. barvnih revolucij.

Ruske sile po navedbah ukrajinske strani zavzemajo položaje v Hersonu na jugu Ukrajine, kjer se pripravljajo na “najhujše bitke”. V regiji Herson Rusi branijo istoimensko mesto, prestolnico regije, ki so jo zavzeli v začetku invazije na Ukrajino.

Mesto Herson leži na desnem bregu reke Dneper, zaradi česar ruske sile evakuirajo prebivalce na drugo stran, a kot je sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič, ni znakov, da bi bili Rusi pripravljeno zapustiti mesto Herson.

“Kar zadeva Herson, je vse jasno. Rusi dopolnjujejo, krepijo svoje tamkajšnje enote,” je Arestovič sporočil v video nagovoru. Kot je dodal, se nihče ne pripravlja na umik. “Nasprotno, najtežja bitka bo potekala za Herson,” je dodal.

Rusija je sicer včeraj uresničila napovedi in na zaprtem srečanju Varnostnega sveta ZN spregovorila o tako imenovali umazani bombi, ki jo po njenih trditvah nameravajo uporabiti Ukrajinci. Rusija je ZDA prav tako obvestila, da bo izvedla načrtovane letne vaje jedrskih sil, ki nosijo ime Grom. Rusija je dolžna o tovrstnih vajah, ki vključujejo tudi izstreljevanje izstrelkov, obveščati skladno s pogodbo Novi START.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tako danes nadziral vaje ruskih sil za jedrsko odvračanje, torej vojaških enot, ki so zadolžene za odzivanje na grožnjo jedrske vojne. Med vajami, ki jih je Putin spremljal iz nadzorne sobe, so po navedbah Kremlja sodelovale morske in zračne sile za odvračanje, med vajo pa so poskusno izstrelili tudi balistične in manevrirne rakete, še navaja ruka tiskovna agencija Tass.

Vladimir Putin
Sputnik/Alexei Babushkin/Kremlin via REUTERS

Britansko ministrstvo za obrambo je sicer v današnjem poročilu poročalo o ruski skupini, ki nasprotuje vojni – STW. Kot so navedli, je skupila prevzela odgovornost za incident, ki se je zgodil nedavno. Takrat je guverner ruske regije Belgorod, ki leži ob meji z Ukrajino, poročal, da je eksplozivno sredstvo poškodovalo železnico blizu vasi Novozibkovo, ki je od rusko-beloruske meje oddaljena približno 15 kilometrov. Gre za glavno železniško povezavo med Rusijo in jugom Belorusije, so navedli britanski obveščevalci.

Kot so še poročali z britanskega ministrstva, je incident najmanj šesta sabotaža zoper rusko železniško infrastrukturo, za katero je v obdobju od junija odgovornost prevzela STW. Ocenili so, da bo “rusko vodstvo” zaskrbljeno, da “že majhna skupina državljanov v dovoljšnji meri nasprotuje konfliktu, da se zateče k fizični sabotaži”.

Rusija tudi Kitajski in Indiji izrazila skrb zaradi umazane bombe

Ruski predsednik Putin je danes ponovil obtožbe ruske strani in tudi sam posvaril pred umazano bombo, ki naj bi jo nameravala uporabiti Ukrajinci. Na srečanju s šefi obveščevalcev nekdanjih držav Sovjetske zveze je Putin prav tako komentiral, da je tveganje za konflikt v svetu in regiji visoko. Ob tem je pozval k povečanju varnosti na območjih ključnih infrastruktur, piše Reuters.

Putin je v govoru na vrhu obveščevalcev posvaril še pred nevarnostjo t. i. barvnih revolucij v državah članicah skupnosti in izrazil prepričanje, da svet “pred našimi očmi” postaja multipolaren. V tem kontekstu je poudaril, da nekateri v mednarodni skupnosti tega niso pripravljeni sprejeti in neimenovane države obtožil uvajanja enostranskih sankcij in sabotiranja plinovodov v Baltskem morju.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes v video pogovoru s kitajskim kolegom Wei Fenghejem in kasneje še v telefonskem pogovoru z indijskim kolegom Rajnathem Singhom ponovno izrazil skrb pred možnostjo, da bi Ukrajina uporabila umazano bombo. V Kijevu te navedbe odločno zavračajo in svarijo, da so nevarne.

Norveška protiobveščevalna služba (PST) je sporočila, da je prijela moškega, osumljenega, da je ruski vohun. Moški, ki naj bi se izdajal za brazilskega akademika, je na univerzi v Tromsu na severu Norveške delal na področju norveške arktične politike in hibridnih groženj. Sodišče mu je odredilo štiritedenski pripor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje