Nemčija avstrijskemu skrajnemu desničarju prepovedala vstop v državo

Svet 19. Mar 202414:57 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Nemčija je avstrijskemu skrajnemu desničarju Martinu Sellnerju prepovedala vstop v državo, potem ko je v Nemčiji sprožil val protestov zaradi njegovih načrtov za množično deportacijo tujcev.

Avstrijski skrajni desni aktivist Martin Sellner ne sme več potovati v Nemčijo.

Urad za priseljevanje v Potsdamu je namreč Sellnerju prepovedal vstop v državo, potem ko je v Nemčiji sprožil val protestov zaradi njegovih načrtov za množično deportacijo tujcev, poroča portal nemškega tednika Der Spiegel.

Sellner je danes v videu, ki ga je objavil na družbenem omrežju X, sporočil odločitev urada za priseljevanje. Poročanje pa je za nemški časnik Süddeutsche Zeitung potrdil tudi potsdamski urad.

Desničarski skrajnež je novembra lani v vili v Potsdamu razpravljal z nekaterimi člani skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), Krščansko-demokratske unije (CDU) in konservativne skupine Unija vrednot (Werteunion) o množični deportaciji tujcev oz. remigraciji. Razkritje sestanka skrajne desnice je sprožilo več množičnih protestov v Nemčiji in Avstriji.

Vzporedno z odločitvijo urada za priseljevanje pa svojo preiskavo vodi tudi nemška policija zaradi suma desnega ekstremizma. Po poročanju Spiegla grozi Sellnerju pri ponovnem vstopu v Nemčijo deportacija.

Vodja avstrijskih identitarcev Sellner se je že ta konec tedna soočil z deportacijo, in sicer iz Švice. Aretirali in deportirali so ga po prekinitvi zborovanja skrajnih desničarjev v Tegerfeldnu.

Prepovedi potovanja za skrajne desničarje iz držav EU so sicer redka, vendar se zgodijo, pojasnjuje Spiegel. Sellnerju so tako na primer že prepovedali vstop v Veliko Britanijo leta 2018, ko je ta še bila del EU, leto kasneje pa so prepoved vstopa v državo proti njem uvedle tudi ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje