Nemčija s tožbo proti Italiji zaradi odškodnin iz časa nacizma

Svet 30. Apr 202218:45 2 komentarja
PROFIMEDIA

Nemčija je na Meddržavnem sodišču v Haagu vložila tožbo proti Italiji, ker da na domačih sodiščih še kar dopušča odškodninske tožbe zaradi nacističnih zločinov med drugo svetovno vojno, pa čeprav je italijansko vrhovno sodišče leta 2012 odločilo, da so takšne tožbe nedopustne. Kljub temu je bilo po tem vloženih še 25 tožb, trdi Nemčija.

V nekaterih od teh novih primerih so italijanska sodišča že tudi odločila v škodo Nemčije, ki bi morala plačati odškodnino, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Berlinu so se zdaj odločili, da bodo pravico poiskali na Meddržavnem sodišču v Haagu. Kot pojasnjujejo, so se za to odločili zaradi dveh tekočih primerov, v katerih bi lahko izgubili dve nepremičnini v Rimu, ki so v lasti nemške države in bi jih Italija lahko zasegla kot poplačilo za odškodnino. V nekaterih stavbah so tudi nemške kulturne, zgodovinske in izobraževalne institucije, italijansko sodišče pa naj bi že 25. maja odločilo, ali bodo morale te nepremičnine na dražbo.

Spor sicer sega v leto 2008, ko je italijansko vrhovno sodišče odločilo, da bi Nemčija morala plačati okoli milijon evrov odškodnine sorodnikom devetih žrtev, ki so bile med 203 žrtvami nacističnega nasilja v Toskani leta 1944. Nemčija na drugi strani zatrjuje, da je doslej plačala že več milijard evrov odškodnin v različne države, ki so bile prizadete zaradi nemškega napada med drugo svetovno vojno.

Sklicuje se tudi na sodbo italijanskega vrhovnega sodišča iz leta 2012, da je Italija z dopuščanjem individualnih zahtev po vojni odškodnini na svojih sodiščih “kršila svoje obveznosti do spoštovanja imunitete Nemčije po mednarodnem pravu”. Vse tovrstne sodbe bi zato morale biti neveljavne.

Razsojanje Meddržavnega sodišča bo sicer verjetno trajalo več let, a je Nemčija sodišče zaprosila tudi za začasno odredbo, da se prepreči morebitno dražbo njenih nepremičnin v Italiji, dokler se bo razsojalo v sporu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje