Nemška fregata Hessen prvič odbila napad hutijevcev

Svet 28. Feb 202409:26 1 komentar
Nemška fregata v Rdečem morju
Foto: PROFIMEDIA

Nemška fregata Hessen, ki jo je vlada v Berlinu v okviru misije EU za zaščito ladijskega prometa v Rdečem morju poslala na območje, je prvič odbila napad hutijevcev, ob sklicevanju na neimenovan vir poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ladja je v torek zvečer v kratkem časovnem razmiku sestrelila dva brezpilotna letalnika jemenskih upornikov.

Sestrelitev je bila prva aktivnost nemške mornarice z orožjem v okviru misije EU, ki se je začela minuli petek in velja za eno najnevarnejših misij nemške vojske v zadnjih desetletjih. “Brez pretiravanja lahko rečemo, da gre za najresnejšo in najnevarnejšo misijo mornarice v zadnjih desetletjih,” je ob začetku misije minuli teden dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius.

Centralno poveljstvo ameriške vojske (Centcom) je medtem danes na omrežju X sporočilo, da so zgodaj davi letala ameriških sil skupaj z zavezniško ladjo nad Rdečim morjem sestrelila pet hutijevskih dronov. Poveljstvo ob tem ni navedlo, ali je bila omenjena ladja nemška fregata Hessen.

Hutijevci, ki nadzorujejo najbolj naseljena območja Jemna, v zadnjih mesecih iz solidarnosti s Palestinci v Gazi redno napadajo ladje v Rdečem morju in sosednjem Adenskem zalivu. Sprva so napadali le tovorne ladje, povezane z Izraelom, kasneje pa so za legitimne tarče razglasili tudi plovila, povezana z ZDA in Veliko Britanijo.

Ameriška in britanska vojska v odgovor na napade izvajata povračilne napade na položaje upornikov v Jemnu. Hutijevci so v ponedeljek sporočili, da so zabeležili prvo civilno žrtev teh povračilnih ukrepov.

Združeni narodi svarijo pred pretečo lakoto v Gazi

Več kot pol milijona prebivalcev Gaze je le korak oddaljenih od lakote, je v torek opozoril vodja Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) Ramesh Rajasingham. Kot je dejal, vsak šesti otrok v enklavi, mlajši od dveh let, trpi zaradi akutne podhranjenosti, skoraj celotno prebivalstvo pa se zanaša na nezadostne količine humanitarne pomoči.

V torek so nekaj pomoči v morje ob obali Gaze odvrgla letala iz Jordanije, Francije, Katarja, Egipta in Združenih arabskih emiratov. Tiskovni predstavnik Ocha Jens Laerke je medtem v torek izraelsko vojsko obtožil, da konvojem s humanitarno pomočjo sistematično onemogoča dostop do ljudi v Gazi. Ob tem je zatrdil, da je evakuacija ranjenih in dobava humanitarne pomoči na severu palestinske enklave postala skoraj nemogoča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje