Nemškemu skrajnemu desničarju sodijo zaradi uporabe nacističnega slogana

Svet 18. Apr 202416:59 3 komentarji
Björn Höcke, začetek sojenja zaradi uporabe nacističnega besednjaka, sodišče v Hallu v Nemčijiu
Björn Höcke se je zagovarjal pred sodiščem zaradi uporabe nacističnega slogana. (Foto: PROFIMEDIA)

Skrajno desni politik Björn Höcke, ki je na čelu stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) v nemški zvezni deželi Turingija, se je danes zagovarjal pred sodiščem v Halleju zaradi obtožb, da je zavestno uporabljal nacistični besednjak. V primeru obsodbe mu grozi do tri leta zapora, kar pa bi otežilo njegovo kandidaturo na prihajajočih deželnih volitvah.

Björn Höcke se sooča z obtožbami hujskanja zaradi uporabe prepovedanega nacističnega slogana. Na volilnem dogodku stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) v Merseburgu v Saški-Anhalt maja 2021 je namreč ob koncu svojega govora množici dejal: “Vse za našo domovino, vse za Saško-Anhalt, vse za Nemčijo.”

Tožilci: Slogan je uporabil zavestno

Kot trdijo tožilci v Halleju, je Höcke vedel, da je to prepovedan slogan tako imenovanega Jurišnega oddelka (SA), paravojaške organizacije pod okriljem nekdanje nacionalsocialistične stranke NSDAP. Znani tudi kot rjavosrajčniki so bili vpleteni v ulične pretepe, politično nasilje in ustrahovanja, da bi pospešili vzpon Adolfa Hitlerja na oblast.

Nekdanji srednješolski učitelj zgodovine sicer trdi, da ni vedel, da so frazo nekoč uporabljali nacisti, vendar tožilci menijo, da je Höcke besede izrekel ob polnem poznavanju njihovega izvora in pomena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V primeru obsodbe mu grozi do tri leta zapora

Pred začetkom sojenja se je v mestu Halle zbralo več sto protestnikov, ki so držali transparente s slogani, kot sta “Ustavite AfD” in “Björn Höcke je nacist”. Sodbo je sicer pričakovati sredi maja. V primeru obsodbe pa mu grozi do tri leta zapora.

Demonstracije proti AfD
Več sto protestnikov je v mestu Halle protestiralo proti skrajno desničarski stranki AfD. (Foto: Annegret Hilse/REUTERS)

V Turingiji bodo 1. septembra potekale deželne volitve, Höcke pa je vodilni kandidat stranke. AfD ima v anketah precejšnjo prednost, a bi obsodba lahko ogrozila njegovo kandidaturo.

Höcke je v Nemčiji znan po hujskaških izjavah in radikalnih stališčih tudi znotraj AfD. Berlinski spomenik žrtvam holokavsta je denimo večkrat označil kot spomenik sramote in v preteklosti pozval k “spremembi v kulturi spominjanja v državi”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje