Neposrečena skulptura pokojne kraljice Elizabete II.: “To bi lahko bil kdorkoli”

Svet 12. Sep 202411:11 3 komentarji

Na Severnem Irskem so nedavno odkrili skulpturo kraljice Elizabete II. in soproga princa Filipa ter njenih dveh psov pasme valižanski ovčar oziroma corgi. Odzivi na poklon pokojni monarhinji pa so v javnosti mešani.

8. septembra je minilo dve leti od smrti britanske kraljice Elizabete II. Na Severnem Irskem so nedavno odkrili njeno skulpturo, skupaj s pokojnim princem Filipom in dvema psičkoma pasme corgi, ki jih je kraljica oboževala od otroštva.

A skulptura očitno ni navdušila vseh. “To bi lahko bil kdorkoli,” je po poročanju CNN zapisal eden od komentatorjev na družbenem omrežju Facebook, kjer so napovedali razkritje dela. Drugi je zapisal, da je skulptura lepa, a da “ni videti kot naša pokojna kraljica in ne odseva njenega modnega stila”.

Čeprav so skrbniki profila pod prvotno objavo omejili komentarje, se je razprava razširila še na družbeno omrežje X, kjer si je fotografije dela ogledalo več kot sto tisoč uporabnikov. Nekateri so jo primerjali z neposrečenim kipom nogometaša Christiana Ronalda.

Christiano Ronaldo
Foto: PROFIMEDIA

Skulpturo, ki je ena prvih v spomin na pokojno monarhinjo v Združenem kraljestvu, je ustvaril umetnik Anto Brennan po naročilu občinskega sveta Antrim in Newtonabbey. Postavljena je v vrtovih gradu Antrim, približno 30 kilometrov od prestolnice Belfast. Delo ponazarja kraljico, oblečeno v tvidasto krilo, gumijaste škornje, karirast telovnik in naglavno ruto s torbico v levi roki. Ob njej sta še dva kužka, za njo pa stoji pokojni soprog princ Filip.

Upodobitve članov kraljeve družine pogosto kontroverzne

“Občinski svet je priznal, da lahko “umetnost včasih sproži različna mnenja”, a da je “še posebej zadovoljen s tem, kako skulptura dopolnjuje okolico in da jo spremljata ljubeča corgija”, je za CNN komentiral avtor dela Brennan.

Pokojna kraljica je bila ena najbolj fotografiranih oseb na svetu in navdih za številne slike in kipe, v preteklih letih pa so bili zaradi umetniških del na tnalu tudi drugi člani kraljeve družine. Portret valižanske princese Catherine Middleton, ki se je spomladi pojavil na naslovnici revije Tatler, je razburil javnost, češ da si na njem ni podobna. Tudi prvi uradni portret kralja Karla III. po njegovem kronanju je razdelil javnost, številni so se namreč obregnili ob intenzivno rdeče ozadje.

Leta 2000 je umetnik Lucian Freud naslikal portret pokojne kraljice, ki se je zdel pravo nasprotje preteklih bolj romantičnih upodobitev. Razdelil je tako kritike kot javnost.

naslovnica revije Tatler naslovnica revije Tatler
Naslovnica revije Tatler (Foto: družbeno omrežje X/Tatler)
Portret kraljice Elizabete Portret kraljice Elizabete
Portret kraljice Elizabete, ki ga je naslikal britanski slikar Lucian Freud. (Foto: PROFIMEDIA)
Portret kralja Karla Portret kralja Karla
Umetnik Jonathan Yeo in kralj Karel III. na razkritju kraljevega portreta. (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje