Kraljica Elizabeta ne more skriti svojih dveh velikih ljubezni

Magazin 18. Sep 202107:00
kraljica Elizabeta
Profimedia

Britanska monarhinja je ljubiteljica živali, še posebej so ji pri srcu psi in konji. Prvega konja je dobila, ko je imela samo štiri leta, pa tudi psi so z njo že od otroštva.

Celo življenje je rada jezdila, tej dejavnosti pa se kraljica Elizabeta ni odpovedala niti pri svoji častitljivi starosti. Še lani, ko je štela 94 let, so jo fotografi ujeli na konju, ko je v parku windsorskega gradu jezdila svojega 14-letnega ljubljenca. Kljub visoki starosti se tej dejavnosti očitno še ne namerava odpovedati.

kraljica Elizabeta
Profimedia

Konji so kraljičina velika strast, je njihova lastnica, pa tudi vzrejnica. Včasih je pogosto odhajala na dirke, saj je hotela videti svoje konje med nastopi, redno se je udeleževale še konjskih tekmovanj v skokih. V osemdesetih in na začetku devetdesetih let je nekajkrat odšla na zasebne obiske v ZDA, kjer si je v Kentuckyju hotela ogledati žrebčarne in farme za vzrejo konj. Od leta 2013 so konji, ki so v njeni lasti, zmagali na kar 1.600 dirkah.

Ljubezen do teh plemenitih živali je začela gojiti že v zgodnjem otroštvu. Ko je za svoj četrti rojstni dan dobila shetlandskega ponija z imenom Peggy, ki ga je jezdila do šestega leta. Do svojega 18 leta je že veljala za odlično jahačico. Njeno strast do konjev je očitno podedovala hčerka, princesa Ana, ki se je svoji mami pogosto pridružila in jezdila skupaj z njo.

Slovenija ji je podarila lipicanca

Ko je bila kraljica leta 2008 na obisku v Sloveniji, ji je država podarila lipicanca, ki pa ga ni odpeljala seboj v Veliko Britanijo, ampak je konj ostal v oskrbi v Lipici.

Poleg tega velja za veliko ljubiteljico psov, predvsem pasme korgi, ki jih imenujejo tudi valižanski ovčarji. V britansko kraljevo družino so korgiji prvič prišli v 30. letih minulega stoletja. Kraljica Elizabeta II. je prvo psičko te pasme, Susan, dobila od svojih staršev leta 1944 kot darilo za 18. rojstni dan. Susan je šla s kraljico in njenim soprogom, princem Filipom, celo na njuno poročno potovanje. Psička je dočakala visokih in častitljivih 15 let, poginila je leta 1959.

kraljica Elizabeta
Profimedia

Iz Susan so izšle generacije corgijev, ki jih je kraljica vzredila sama, imela jih je več kot 30.  Kratkonogi in izredno prisrčni psički so vedno lahko svobodno hodili po Buckinghamski palači, pogosto pa jih je bilo videti ob nogah kraljice na uradnih fotografijah. Korgiji so bili z njo slabih osem desetletij.

Leta 2018 so zaradi bolezni morali uspavati njenega zadnjega čistokrvnega korgija Willowa. Nato se je odločila, da jih več ne bo redila, saj naj bi se bala, da bi se spotaknila ob katerega od njih in se poškodovala.

A kužki kljub temu ostajajo v njenem življenju – letos pomladi je dobila dva psa, Fergusa in Muicka. Fergus je dorgi oziroma mešanec med jazbečarjem in korgijem, Muick pa je korgi. Očitno še vedno nadvse uživa v družbi štirinožnih hišnih ljubljenčkov in lahko se mirno strinjamo, da ljubezen do živali ni nekaj, kar bi z leti zbledelo.