Nezadovoljstvo zaradi mosta v Omišu: “Vsi slavijo, mi pa smo v skrbeh”

Svet 09. Mar 202310:26 1 komentar
Most v Omišu, pogled iz zraka
Matko Begovic/PIXSELL

Danes so slavnostno odprli most Cetina v Omišu, ki je zaradi različnih višin obeh krakov iz predorov Omiš in Komorjak postal spletna senzacija. Z gradnjo mostu in obvoznice bo središče Omiša razbremenjeno prometa, kar pa skrbi prebivalce bližnjega naselja, skozi katero bo po odprtju potekal promet.

Most Cetina, ki je dolg 224 metrov in bo del nove hitre ceste med Omišem in Splitom, je vendarle povezan in spojen, višina pa je poenotena. Čez Cetino se razteza z jeklenim lokom, katerega konci so zavarovani v predorih na obeh straneh mostu, tako da je daljši od vidne konstrukcije. Sledi nadaljevanje del v vrednosti 23,16 milijona evrov.

Preberite še: Hrvaški most različnih višin: “Ojej, en del je višje, drug pa nižje” (VIDEO)

Most je postal spletna senzacija, ko so mimoidoči med gradnjo opazili, da konci mostu niso na isti višini. Čeprav se je zdelo, da graditelji niso bili natančni in da most na sredini ne bo povezan, gre pravzaprav za posebno tehniko gradnje, pri kateri se konstrukcija na sredini poveže na koncu. Danes so most slavnostno odprli, avtomobili bi se po njem lahko peljali že to počitniško sezono.

Preberite še: Most različnih višin, ki je postal spletna senzacija, vendarle poravnali (FOTO)

V bližnjem naselju v skrbeh zaradi nevarne ceste

A medtem ko se prebivalci Omiša veselijo nove obvoznice, ta skrbi prebivalce sosednjega naselja Tugare, skozi katero bo po odprtju mostu potekal promet, poroča Dnevnik.hr. Kot so opozorili, gradnja v Omišu zanje predstavlja veliko težavo, saj cesta, po kateri se bodo po odprtju mostu pripeljali avtomobili, poteka blizu hiš, deset metrov stran od ceste otroci čakajo na avtobus, pločnika pa ni. “Vsi so veseli in vsi praznujejo – razen nas,” je dejal Ante Petričević iz krajevnega odbora Tugare in dodal, da prebivalce zelo skrbi.

Krajani so začeli tudi peticijo, je pojasnil: “Nujno iščemo hitro projektno dokumentacijo, do takrat pa se bomo na kritičnih točkah in na mostu za zdaj zanašali vsaj na kamere in svetlobno signalizacijo.” Pristojni so dejali, da bodo cesto primerno uredili v treh letih, kar pa je za prebivalce omiškega zaledja prepozno.

Most v Omišu, pogled iz zraka
Matko Begovic/PIXSELL

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje