Hrvaški most različnih višin: “Ojej, en del je višje, drugi pa nižje” (VIDEO)

Svet 31. Dec 202209:45 10 komentarjev
omiški most
N1 Hrvaška

Konec januarja bodo na Hrvaškem priča zgodovinski spojitvi najbolj impresivnega mostu čez reko Cetino. Na 70 metrih nadmorske višine bosta povezana dva konca mostu, ki zdaj "štrlita" iz predorov Omiš in Komorjak. A pozornost domačinov in turistov je pritegnila predvsem višinska razlika med obema deloma, ki je vidna celo s prostim očesom.

Višinska razlika med enim in drugim delom mosta, ki je vidna celo s prostim očesom, na Hrvaškem vzbuja številne (negativne) komentarje tako med domačini kot tujimi gosti. Ekipa N1 Hrvaška je za komentar prosila turista iz Slovenije, ki je v smehu povedal, da je most videti, kot da gre za dve različni cesti. “Kot kaže, so zgrešili. Morali bi poklicati arhitekta, ki je projektiral Pelješki most, in ga vprašati, kako se to dela. Samo poglejte, kaj mu je uspelo!” (Več o Slovencu, glavnem in odgovornem projektantu Pelješkega mostu, si lahko preberete tu.)

Nad videzom novega mosta je bila presenečena tudi turistka iz Avstralije. “Videti je, kot da sta dva mosta in ne eden. Zakaj je speljan skozi goro? Meni ni všeč, videti je čudno.” Nedokončani most krasi panoramo omiške regije in je sicer ponos domačinov. Ekipi N1 Hrvaška so povedali, da so skrbno spremljali vsak nov centimeter gradnje, a kljub temu je slišati številne pripombe.

“Najprej sem mislila, da se samo meni zdi, da dela mostu nista poravnana. Tako je že od začetka, ampak gotovo bodo gradbeniki most poravnali. Oni so strokovnjaki, ne mi,” je povedala prebivalka Omiša. Druga mimoidoča je v smehu dejala: “Ojoj, en del je višje, drugi nižje. Ampak, saj ga bodo popravili. Mislite, da ga lahko? Da mostu ne bodo pustili takega? Ojoj, upam, da ne bo ostal tak.”

Hrvaški mediji poročajo, da gre za enega najbolj kompleksnih gradbenih projektov na Hrvaškem, podjetje Hrvaške ceste pa poudarja, da takega načina gradnje še niso izvajali. Most čez reko Cetino bo meril 152 metrov, bo dvopasovni z dvema odstavnima pasovoma. Gre za odsek omiške obvoznice od Splita do Omiša, ki bo turiste in domačine rešila pred poletnimi zastoji skozi Omiš.

Gradbeniki pred kamere niso želeli, povedali pa so, da bo most po novem letu tak kot mora biti. Turist iz Avstralije, ki je po poklicu inženir, je povedal, da česa takega v svojem življenju še ni videl. “Lahko, da bodo most popravili, ampak meni izgleda smešno, hkrati pa tudi zanimivo.”

Kljub (trenutnemu) smešnemu videzu mostu pa se vsi strinjajo, da je vrednost mostu neprecenljiva. “Izgradnja mostu nam ogromno pomeni, še posebej med poletno sezono ali pa ko je na poti nujna medicinska pomoč.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje