Operirali so tudi med vikendi in brez plačila: čakalnih vrst ni več

Svet 10. Apr 202310:48 32 komentarjev
kirurg, operacija
Profimedia

Na Kliniki za kardiokirurgijo v Nišu v Srbiji je ekipa zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev brez plačila delala 12 zaporednih vikendov in dosegla cilj: čakalnih dob za operacije srca in ožilja ni več.

Za operacije srca in ožilja, na katere so morali bolniki čakati od tri do štiri, včasih pa tudi šest mesecev, zdaj čakalnih dob ni več.

Po poročanju srbskih medijev je ekipa zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev na Kliniki za kardiokirurgijo v Nišu v Srbiji brez plačila delala 12 zaporednih vikendov. Po skoraj 100 dneh dela so dosegli cilj – čakalnih vrst ni več.

Kot je na svojem profilu na Facebooku zapisal direktor klinike dr. Dragan Milić, se zdaj vračajo k normalnemu režimu dela, novi bolniki pa bodo operirani najpozneje v 5 do 15 dneh.

“Ponosen sem na celotno osebje klinike, ki je vztrajno in nesebično zdržalo izjemno hud tempo dela in izpolnilo dano obljubo o odpravi čakalnih vrst,” je poudaril Milić. “Ker delo ob koncih tedna ni bilo plačano, so dokazali, da so pomembnejše stvari od denarja – in to je skrb za bolnika. Skrb za tiste ljudi, s katerimi živimo, ki jih morda srečamo v mestu in se niti ne zavedamo, da potrebujejo pomoč …”

Po Milićevih navedbah je bilo v začetku letošnjega leta na čakalni listi 149 bolnikov, zdaj pa jih je na seznamu 42. “V teh stotih dneh smo opravili 248 operacij, lani v enakem obdobju pa 117. Samo marca smo opravili neverjetnih 98 operacij!” je zapisal in dodal, da je bilo v prvih treh mesecih lanskega leta hospitaliziranih 145, letos pa kar 353 bolnikov.

Podvojilo se je tudi število ambulantnih pregledov: letos so v prvih treh mesecih leta pregledali 3.014, lani pa 1.467 bolnikov. “Le umrljivost je ostala enaka, pod 2 odstotki (1,98 %), vključno z nujnimi primeri,” je zapisal Milić in poudaril, da ni umrl nobeden od pacientov, ki so jih operirali med vikendi. Tako je zavrnil navedbe, da bi se zaradi slabše koncentracije zdravstvenega osebja pri delu ob vikendih poslabšala kakovost dela. “Ta domneva se ni izkazala za pravilno,” je prepričan Milić.

Ob tem se je zahvalil tudi pristojnim v bolnišnici, ki so jim zagotovili dovolj potrošnega medicinskega materiala za dosego cilja, “kljub temu da nismo nikoli dobili uradne odobritve za to dodatno delo.”

Dr. Milić še upa, da bodo pristojni kliniko nagradili z nakupom prepotrebne opreme, predvsem naprave za zunajtelesni krvni obtok, saj imajo le eno. Želijo si tudi dodatnih kadrov, da bi še razširili število in vrsto storitev za paciente. “To si zaslužijo prebivalci Niša in južne Srbije, pa tudi osebje naše klinike,” je še poudaril.

“Vesel sem, da so naši pacienti dobili novo priložnost uživati ​​življenje s svojimi najdražjimi,” je zapisal in dodal, da bodo seveda tudi ob morebitnem prihodnjem večjem navalu pacientov ponovno delali brez plačila ob vikendih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje