Nobelov odbor: Obsodba aktivista Olega Orlova je poskus utišanja kritikov

Svet 28. Feb 202414:19 0 komentarjev
Oleg Orlov
Oleg Orlov (Foto: PROFIMEDIA)

Nobelov odbor, ki podeljuje nagrado za mir, je danes v Oslu sporočil, da je bila obsodba ruskega borca za človekove pravice Olega Orlova na zaporno kazen poskus utišanja kritikov. Rusko sodišče je Orlova, enega vodilnih osebnosti nevladne organizacije Memorial, v torek obsodilo na dve leti in pol zapora zaradi kritike ruske invazije na Ukrajino.

Predsednik norveškega Nobelovega odbora Jorgen Watne Frydnes je v izjavi dejal, da “režim ruskega predsednika Vladimirja Putina že vrsto let poskuša utišati vodstvo Memoriala in drugih pomembnih organizacij civilne družbe v Rusiji”. “Zdaj uporabljajo vojno proti Ukrajini kot pretvezo, da dokončajo delo,” je dejal Frydnes. “Pomembno je, da jim ne uspe,” je poudaril.

Nevladna organizacija za človekove pravice Memorial je leta 2022 prejela Nobelovo nagrado za mir skupaj z Alesom Bjaljackim iz Belorusije in ukrajinskim Centrom za državljanske svoboščine. Nobelov odbor je dejal, da je bil Memorial nagrajen zaradi izjemnih prizadevanj pri dokumentiranju vojnih zločinov, zlorab človekovih pravic in zlorabe oblasti v nekdanji Sovjetski zvezi in v postsovjetski Rusiji.

Organizacija je Nobelovo nagrado za mir prejela manj kot leto dni po tistem, ko so jo oblasti v Moskvi decembra 2021 razpustile.

70-letni Oleg Orlov, ki velja za eno vodilnih osebnosti Memoriala, je bil v torek obsojen na dve in pol leti zapora, ker je kritiziral rusko vojsko in obsodil napad na Ukrajino. Za dejanje je bil sicer oktobra lani že obsojen na plačilo globe v višini 1.400 evrov, vendar je tožilstvo nato zahtevalo novo sojenje.

Evropska unija je izrazila zgroženost nad to politično motivirano obsodbo, ki je po njeni oceni v nasprotju z rusko zakonodajo in ustavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!