Nosečnica z Brača izgubila plod, zatem ko je več ur čakala na prevoz do kopnega

Svet 11. Jan 202314:32
PROFIMEDIA

Županja Supetarja, mesta na Braču, je na družbenem omrežju Facebook objavila tragično zgodbo, ki se je zgodila ta teden. Nosečnica z Brača je včeraj začela krvaveti, a zaradi neustreznega nujnega medicinskega prevoza ni pravočasno prišla do kopnega. Plod je tako izgubila, mrtvega otroka pa rodila na trajektu.

Županja Supetarja na Braču Ivana Marković je danes opozorila, da se prebivalci hrvaških otokov spopadajo s kroničnimi težavami pri zagotavljanju nujnega medicinskega prevoza. Izpostavila je torkov tragični primer nosečnice z Brača, ki je po večurnem čakanju na nujni prevoz do Splita izgubila plod, nato pa je mrtvega otroka rodila na trajektu.

Ivana Marković je na Facebooku pojasnila, da se je za objavo odločila zaradi “ogorčenja, občutka poraza in stanja šoka ter dejstva, da se kaj takšnega lahko zgodi v letu 2023 v drugem največjem mestu na Hrvaškem in na enem najbolj razvitih in naseljenih otokov”. Dodala je, da je Brač od kopnega oddaljen le 16 kilometrov. Županja je poudarila, da bi morali vzpostaviti nujno helikoptersko medicinsko službo, ne pa da so otočani prepuščeni gliserjem, ki “včasih delajo, včasih pa ne”.

Po besedah županje je nosečnica v torek zjutraj začela krvaveti. Ob 8. uri zjutraj je odšla na pregled h ginekologu v Supetarju, ta pa jo je napotil v Zavod za urgentno medicino Splitsko-dalmatinske županije. Z nujne medicinske pomoči na otoku so poklicali gliser, da bi jo odpeljal v splitsko bolnišnico. Ker sta bila oba gliserja nevozna, so jo po več urah tja odpeljali s helikopterjem. V Split je hkrati njo prispel njen mož, ki se je na kopno odpravil z rednim trajektom.

V Splitu so ugotovili, da plod ni več živ, in žensko poslali domov z zdravili za prekinitev nosečnosti. Ženska je davi zaradi bolečin znova poklicala nujno medicinsko pomoč. Z možem sta se v Split odpravila z rednim trajektom, a je mrtvega otroka rodila že med potjo na trajektu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.