Nova različica koronavirusa: kateri trije ključni simptomi so spremenjeni

Svet 12. Avg 202310:46 3 komentarji
covid 19, korona virus, test, pozitiven
PROFIMEDIA

Novi sev virusa so poimenovali po grški boginji prepira in nesloge. Nova različica se hitro širi. Kateri so simptomi?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v sredo novo različico virusa, ki prenaša Covid-19, označeno kot EG.5 uvrstila med “zanimive oziroma pozornosti vredne različice” (angl. “variant of interest”), kar je le stopnjo pod “skrb vzbujajočo različico”, poroča Forbes.

Poročali smo že, da je število primerov obolelih s covidom-19 po svetu v zadnjem mesecu naraslo za 80 odstotkov. Nova različica EG.5 pa je po poročanju Forbesa najbolj razširjen sev v ZDA, o tem, da nova različica predstavlja vse večje število novih okužb, pa poroča tudi BBC. In čeprav se povečuje število primerov in hospitalizacij, strokovnjaki ne verjamejo, da so njeni simptomi resnejši od prejšnjih različic omikrona. Ob omenjenem sevu omenjajo tudi podvarianto EG.5.1, ki je prav tako ena od pozornosti vrednih različic. Obe različici so zaradi začetnice “E” na medmrežju poimenovali Eris, po grški boginji prepira in nesloge.

Visoke vročine ni več, prav tako ne težkega dihanja

Simptomi bolezni, ki kažejo na okuženost z novim sevom korona virusa, so podobni tistim pri okužbi z omikronom – bolečine v grlu, izcedek iz nosu, zamašen nos, kihanje, moker kašelj, glavobol, hripavost, bolečine v mišicah in spremembe v vonju. Med glavnimi znaki pa ni več izgube vonja, visoke vročine in zasoplosti oziroma težkega dihanja, poroča N1 Sarajevo.

Na podlagi razpoložljivih dokazov WHO meni, da ni nobenega namiga, da bo nova podrazličica povzročala hujšo obliko covida-19, tveganja pa niso večja kot pri drugih trenutno zanimivih različicah, poroča BBC. Nekateri testi kažejo, da je nova različica bolj nalezljiva kot druge, ki so že v obtoku, vendar okužba z njo vsaj za zdaj ne povzroča resnega obolenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje