Nova študija: s pomočjo kavne usedline do 30 odstotkov močnejšega betona

Magazin 26. Avg 202308:57 0 komentarjev
kavna zrna
PROFIMEDIA

Iz kavne usedline je mogoče proizvesti 30 odstotkov močnejši beton, na ta način pa zmanjšati količino organskih odpadkov in se boriti poroti podnebnim spremembam. Prav tako bi lahko s tem nadomestiti del od 50 milijard ton naravnega peska, kolikor ga gradbena industrija za izdelavo betona letno pridobi iz strug in rečnih bregov, kaže nova študija.

Študijo so izdelali avstralski raziskovalci z univerze RMIT v Melbournu, objavljena pa je bila v Journal of Cleaner Production, je poročala španska tiskovna agencija EFE.

Avstralce je spodbudila želja poiskati inovativen način za uporabo velikih količin kavnih odpadkov v gradbenih projektih in dati kavi “dvojno priložnost za življenje”, je povedal raziskovalec Rajeev Roychand.

Skupaj s svojo ekipo inženirjev je kavno usedlino pretvoril s pirolizo, nizkoenergijskim postopkom, ki vključuje segrevanje organskih odpadkov brez kisika pri 350 stopinjah Celzija, v biooglje.

Raziskovalci verjamejo, da bo raziskava, ki je sicer šele v začetni fazi, prispevala k boju proti podnebnim spremembam, zlasti proti izpustom toplogrednih plinov, ki izhajajo iz odpadkov mlete kave. Te vsako leto na planetu nastane 10.000 milijonov kilogramov.

“Odstranjevanje organskih odpadkov predstavlja okoljski izziv, saj sprošča velike količine toplogrednih plinov, vključno z metanom in ogljikovim dioksidom, ki prispevata k podnebnim spremembam,” je sklenil Roychand.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!