Kaj se zgodi, če vsak dan jeste fižol

Magazin 02. Feb 202410:59 3 komentarji
fižol, kiš, zelenjava
Foto: PROFIMEDIA

Novinarka portala o zdravi prehrani je cel teden jedla fižol. Preberite, kako je to vplivalo na njeno telo in denarnico.

“Vse stročnice so izvrstni viri kompleksnih ogljikovih hidratov, vlaken, folatov, kalija in železa,” pravi dietetičarka Marissa Sommers.

“So vir rastlinskih beljakovin, bogate so s hranili in jih lahko uporabimo v različnih jedeh. Zlahka z njimi napolnimo takose ali burito, pomešamo jih lahko s pečeno zelenjavo ali dodajamo solatam kot vir sestavljenih ogljikovih hidratov.” Poleg tega je fižol razmeroma dostopno živilo za našo shrambo. “Fižol je prikladen vir beljakovin, vlaken in mikrohranil,” prav Jenna Werner, lastnica spletne strani o prehrani, Happy Strong Healthy. “Dolgo je lahko na policah, dostopen, večinoma že kuhan, kar olajša pripravo obrokov in zmanjšuje stres. Koristi tudi srcu in prebavi in lahko pripomore pri vzdrževanju stabilnosti krvnega sladkorja, če ga uživamo kot del obroka ali med obroki.

Kot piše portal N1 Zagreb, je novinarka portala The Healthy Jayla Andrulonis fižol in različne stročnice uživala vsak dan ves teden. Ena prvih stvari, ki jih je opazila, je bilo, da se je po njenih besedah fižol izkazal za dober nadomestek za prigrizke.

Kot pravi dietetičarka Hannah Magee, je to zasluga vlaknin, ki jih fižol vsebuje. Odvisno sicer od vrste, ampak skodelica kuhanega fižola vsebuje 10 do 15 gramov vlaknin, kar je približno polovica priporočenega dnevnega vnosa vlaknin za odraslo osebo, pravi Magee. Ker je tudi vir beljakovin, vas nasitijo in občutek sitosti podaljšujejo, dodaja. “Krasen je kot dodatek proteinov jedem ali kot njihov edini vir,” še pravi.

Čeprav je fižol vsestransko koristen, pa te koristi včasih spremljajo tudi nekateri neprijetni stranski učinki, kot so napenjanje in vetrovi. Vendar pa prednosti, ki jih telesu prinaša fižol, pretehtajo te učinke.

“Kot nekdo, ki ima v družini dolgo zgodovino povišanega krvnega tlaka, vedno iščem hrano, ki bi me ščitila pred previsokim krvnim tlakom. In tudi v tem primeru se je fižol izkazal za koristnega,” je v svojem članku zapisala Jayla. “To je zato, ker je fižol bogat z dvema mineraloma, pomembnima za regulacijo krvnega tlaka: magnezija in kalija,” pojasnjuje Sommers.

V tednu dni, ko je vsak dan jedla fižol, se je Jayla veliko naučila o tem, kako z njim koristi zdravju, privarčevala pa je tudi precej denarja, ko je s fižolom nadomestila nekatere svoje mesne obroke.

“Eden od najpomembnejših zaključkov, do katerih sem prišla, da je pri vključevanju fižola v vsakodnevno prehrano ključnega pomena raznolikost. Na srečo obstaja kar precej opcij, kako ga lahko vključite in vse so zelo dobre,” je zaključila Jayla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje