N1 med evakuacijo iz Ukrajine: Premikamo se zelo počasi

Svet 26. Feb 202210:43 > 10:56 0 komentarjev
Ana Mlinarić
N1

Novinarki N1 Zagreb Ani Mlinarić, ki se je v petek okoli 10. ure z ekipo odpravila iz Kijeva proti Poljski, še ni uspelo priti iz države. Trenutno so v koloni, okoli 40 kilometrov stran od meje. Internet večkrat ne deluje, na prehod meje pa čaka še več sto tisoč Ukrajincev.

“Točno 24 ur je minilo, odkar smo odšli na pot iz Kijeva proti poljski meji in ravno zdaj smo se ji približali, če temu lahko tako rečemo. Še vedno smo namreč 40 kilometrov stran od meje. Kolona vozil, ki čaka na prehod meje, je namreč tako dolga. To očitno pomeni, da ljudem, ki so v četrtek zvečer odšli na pot, še vedno ni uspelo priti čez mejo,” je v javljanju za N1 povedala novinarka Ana Mlinarić.

“Prvič vidim, da se kolona premika. Za zdaj so vozila stala, vrsta pa ni šla nikamor. Ljudje se tega zavedajo, mnogi vzamejo kovčke in se odločijo, da bodo do meje odšli peš. Zdaj potrebujemo še nekaj časa, da pridemo do meje, da vidimo, v čem je problem, zakaj gre vse tako počasi,” je opisala situacijo.

Kot poroča Mlinarić, je tam tudi veliko družin z otroki. Na eni izmed kontrolnih točk jih je policija prosila, naj v kombi vzamejo pet otrok, vsi so mladoletni. Brat in sestra sta stara okoli 15 let, z njimi so še tri sestrice. “Njihov oče nas je prosil, naj jih odpeljemo, otroci pa so nam pojasnili, da je mama že na poljski strani meje,” je dodala.

Novinarska ekipa N1 je priča pretresljivim prizorom. “Vsi so v vrsti in zagotovo bodo čakali več dni, da pridejo v sosednjo državo. Pojasnili so, da prihajajo iz Lvova. Čeprav tam ni bilo hudih spopadov, očitno vlada panika in strah, zato ljudje mislijo, da se je veliko varneje evakuirati,” poroča Ana Mlinarić.

Dodatne težave povzroča to, da internet praktično ne deluje. “Občasno ne dobimo klicev ali sporočil, verjetno je razlog v količini ljudi. Večinoma gre za ženske in otroke, moški pa gredo v nasprotno smer,” je novinarka še povedala v vklopu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!