Ekipa N1 zapušča Kijev: Na cestah je gneča, ljudje odhajajo

Svet 25. Feb 202214:53 > 01. Mar 2022 14:39

Novinarka N1 Ana Mlinarić se z ekipo umika iz nevarnega Kijeva. Ruska vojska je medtem že vstopila v posamezne dele mesta. Prebivalci so v strahu, kaj bo prinesla prihodnost.

Ruske sile, ki so v četrtek zgodaj zjutraj napadle Ukrajino, so že v Kijevu. Prebivalce mesta na nevarnost opozarjajo sirene, številni so se zatekli v zaklonišča, kleti stanovanjskih stavb in na postaje podzemnih železniških postaj. V Kijev je v sredo zvečer prispela tudi novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić, ki pa je morala mesto zaradi nevarnosti danes zapustiti.

Kot je povedala med javljanjem, je ekipi uspelo zapustiti Kijev in se odpeljati proti zahodu. Med zadnjim javljanjem so bili na obvoznici glavnega mesta. “Ob 10.30 uri smo se začeli evakuirati, zdaj pa je ura 13.30 po lokalnem času. Za teh 15 kilometrov smo potrebovali tri ure. Zdaj vam bomo pokazali, kakšen je promet na tej tripasovni avtocesti. Ceste so polne avtomobilov. Tu lahko vidite tudi ljudi, ki gredo peš na zahod. Gre za ljudi, ki nimajo osebnega vozila ali pa ga niso uspelo najeti. Najem avtomobila je te dni v Kijevu kot suho zlato, da bi lahko ljudje odšli iz mesta,” je povedala.

Dodala je, da so, odkar so odšli, slišali tri eksplozije, ki so se zgodile relativno blizu. “Meščani Kijeva vso noč niso spali. Okoli 5. ure zjutraj so se, podobno kot včeraj, začele eksplozije. Na začetku tudi nekaj zelo močnih. Vse jutro so se slišale na področju celotnega mesta. In celo jutro smo slišali sirene za zračno nevarnost,” je povedala Ana Mlinarić.

Nekaj ur pozneje se je novinarka znova oglasila. Kot je zapisala na Twitterju, se je očitno tisoče ljudi odločilo zapustiti Kijev. “Od Kijeva smo oddaljeni 150 kilometrov, vozimo se že šest ur. Bencinske črpalke ne delajo, razen redkih. Nekaj je tudi nesreč, ker nekateri vozijo v napačno smer. Ocene so, da je Kijev v zadnjih 48 urah zapustilo na stotine tisoč ljudi,” je povedala.

Kot je pripovedovala, ruska vojska uporablja tudi zvijače. “Od zanesljivih virov smo izvedeli, da je bil eden od način vstopa ruske vojske ta, da so oblekli v ukrajinske uniforme in se tako infiltrirali,” pravi.

“Očitno obrambi ne uspe zaustaviti Rusije”

Po njenem pripovedovanju oblasti prebivalce v Kijevu ves dan opozarjajo, naj odidejo v zaklonišča in ostanejo tam, dokler traja sirena, ki opozarja na zračne napade. “Na poti smo srečali tudi nekaj kamionov in tankov ukrajinske vojske. Meščani so jim trobili v znak podpore. Očitno obrambi Kijeva ne uspe zaustaviti Rusije. Glede na to, da se je danes pojavila informacija in poziv ukrajinskih oblasti, da tudi starejši od 60 let ne smejo zapustiti države, ampak bi se morali javiti v vojsko in braniti mesto. Pojavila se je informacija, da so razdelili okoli deset tisoč kosov orožja civilistom,” je še povedala.