Po Hamasu prve talce izpustil tudi Izrael

Svet 24. Nov 202306:42 > 20:03 4 komentarji
Izraelski talci na meji med Gazo in Egiptom
Izraelski talci na meji med Gazo in Egiptom (Foto: PROFIMEDIA)

Začela se je štiridnevna prekinitev spopadov med Izraelom in Hamasom, med katero si bosta strani izmenjali talce in zapornike. Obe strani sta na prostost že izpustili prve skupine zapornikov. Hamas je čez mejo v Egipt izpustil 13 Izraelcev, 10 Tajcev in enega filipinskega državljana, Izrael pa je v zameno izpustil 39 Palestincev - 24 žensk in 15 mladoletnikov.

Ob 6. uri po našem času se je v Gazi začela štiridnevna prekinitev spopadov med Izraelom in Hamasom. V tem času naj bi iz Gaze skupno izpustili 50 talcev, iz izraelskih zaporov pa 150 palestinskih zapornikov.

Tuje tiskovne agencije so sporočile, da je Hamas izpustil 24 talcev. Med njimi 13 Izraelcev, ki so se prek Egipta vrnili na izraelsko ozemlje. Tam so opravili prvi zdravstveni pregled. Po prvih podatkih so videti zdravi, med njimi pa so štirje otroci in šest starejših oseb. Izraelska vojska je dodala, da bodo vojaki izpuščene talce pospremili do bolnišnic, kjer se bodo po tednih ujetništva ponovno združili s svojimi družinami.

Poleg 13 izraelskih talcev je Hamas danes izpustil še deset tajskih in enega filipinskega državljana, je na omrežju X potrdil Rdeči križ. Navedba Rdečega križa je potrdilo tudi zunanje ministrstvo Katarja, ki je skupaj z Egiptom posredoval pri sklenitvi dogovora med Izraelom in Hamasom.

Po navedbah Al Jazeere je med več kot 200 talci, ki jih Hamas še vedno zadržuje v Gazi, približno polovica tujcev in dvojnih državljanov iz okoli 40 držav, vključno z Argentino, Veliko Britanijo, Čilom, Francijo, Nemčijo, Portugalsko, Španijo, Tajsko in ZDA.

Hamas naj bi sicer vsak dan premirja izpustil nove skupine talcev, skupno pa 50 od okoli 240, kolikor naj bi jih borci gibanja zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok.

V zameno Izrael izpustil 39 Palestincev

V zameno je Izrael iz zapora Ofer na Zahodnem bregu izpustil 39 Palestincev – 24 žensk in 15 mladoletnikov. Iz zaporov na območju Izraela so jih že prepeljali na Zahodni breg. Izraelski uradniki so objavili tudi njihova imena.

Poleg izmenjave talcev in zapornikov naj bi dogovor predvideval še zagotavljanje proste poti za umik civilistov s severa Gaze in okrepljen pritok humanitarne pomoči iz Egipta. Dogovor še določa, da se za vsakih deset dodatno osvobojenih talcev v Hamasovem jetništvu premirje podaljša za en dan.

Palestinci v porušeni Gazi
Palestinci v porušeni Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Boji so se nadaljevali tik do začetka premirja. Kot poroča dopisnica BBC, so vso noč odmevale eksplozije minometnih in drugih izstrelkov. Ekipa ameriškega CNN, ki je v izraelskem obmejnem mestu Sderot, medtem poroča, da se iz Gaze tudi po uradnem začetku premirja slišijo posamezni poki, še vedno pa se nad enklavo vije dim. Na izraelski strani so se oglasile sirene za zračni napad.

Le dan pred premirjem je sicer šiitsko oboroženo gibanje Hezbolah izvedlo več kot 20 napadov na izraelske vojaške položaje na sever Izraela.

Na območje Gaze je danes iz Egipta prispela prva humanitarna pomoč po začetku prekinitve ognja. Tudi egiptovska televizija Al Kahira News je poročala, da je enklavo že dosegla prva pomoč. Tiskovni predstavnik na mejnem prehodu Rafa je za katarsko televizijo Al Džazira dejal, da danes pričakujejo 230 tovornjakov. Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) namerava izkoristiti prekinitev spopadov za redistribucijo pomoči vsem, ki jo potrebujejo.

Dobava več humanitarne pomoči v palestinsko enklavo, kjer so po mesecu in pol vojne med Izraelom in Hamasom katastrofalne razmere, je del dogovora med sprtima stranema. Egipt je po poročanju tiskovne agencije Reuters danes sporočil, da bodo v času štiridnevne prekinitve spopadov na območje Gaze vsak dan dostavili 130.000 litrov dizelskega goriva in štiri cisterne s plinom ter 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

Vodja Hamasa: Premirje bomo spoštovali, dokler ga bo Izrael

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije je v televizijskem nagovoru izjavil, da se bo gibanje držalo dogovora z Izraelom o premirju in izmenjavi talcev za palestinske zapornike, vse dokler bo dogovor spoštoval tudi Izrael.

“Gibanje potrjuje, da se bo držalo dogovora in ga uspešno izvajalo, dokler bo tudi sovražnik zavezan temu dogovoru,” je v nagovoru – prvem, odkar je davi začelo veljati štiridnevno premirje med sprtima stranema – dejal Hanije in dodal, da je dogovor plod težavnih pogajanj.

Ob tem je zatrdil, da gibanje ne bo zapustilo svojih položajev v Gazi, prav tako pa zavrača vsakršno “zunanje vmešavanje” v to, kako bo območje vodeno v prihodnje.

Izraelska vojska je medtem zapustila največjo bolnišnico na območju Gaze Al Šifa, kamor je vdrla prejšnji teden, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. V bolnišnici naj bi sicer izraelska vojska našla podzemni predor, ki naj bi bil del podzemne mreže Hamasa, kot tudi orožje.

Začasno premirje v Gazi
Začasno premirje v Gazi (Foto: Ibraheem Abu Mustafa/ REUTERS)

Kljub premirju ponekod izbruhnili spopadi

Izraelska vojska kljub prekinitvi ognja ostaja v Gazi. Ponekod so izbruhnili spopadi. Izraelci naj bi se spopadli s Palestinci, ki so potovali proti severu enklave, čeprav je vojska to odsvetovala, navaja dpa vir blizu skrajne skupine Hamas. V spopadih sta bila ubita dva človeka, več jih je bilo ranjenih, je še dodal vir.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je sporočil, da poročila še preiskujejo. Je pa vojska danes posvarila, da ljudem ne bodo pod nobenim pogojem dovolili, da potujejo z juga na sever enklave, saj da je tisto bojno območje, kjer je zadrževanje prepovedano.

Prebivalcem so še svetovali, naj izkoristijo prekinitev ognja, da si nakopičijo najnujnejše potrebščine. Številni Palestinci so se kljub svarilom podali na pot proti severu, da bi preverili stanje svojih domov in poskušali najti svojce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz enklave prihajajo podobe množice ljudi, ki se skupaj z otroki, domačimi živalmi in imetjem podajajo na pot. Nekateri so osedlali osle, drugi so vse naložili na strehe avtomobilov.

Španski in belgijski veleposlanik zaradi komentarjev na zagovor k Izraelu

Izraelsko zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo veleposlanika Španije in Belgije in jima izrazilo protest zaradi komentarjev, ki sta jih podala voditelja njunih držav. Tako španski premier Pedro Sanchez kot njegov belgijski kolega Alexander De Croo sta bila ob današnjem obisku Rafe kritična do uničenja in smrti civilistov v Gazi.

De Croo je na mejnem prehodu Rafa med Gazo in Egiptom dejal, da mora izraelska “operacija spoštovati mednarodno humanitarno pravo”, uničenje na območju Gaze pa je označil za “nesprejemljivo”. Podobno se je izrazil Sanchez, češ da je “nekritično ubijanje nedolžnih civilistov” na palestinskem ozemlju “popolnoma nesprejemljivo”. Oba sta pozvala k trajni prekinitvi ognja.

Izraelski zunanji minister Eli Koen je svojemu ministrstvu naročil, naj na pogovor pokliče veleposlanika obeh držav in te izjave ostro zavrne. Ob tem je oba voditelja obtožil podpiranja terorizma.

V ločeni izjavi je tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu ostro obsodil komentarje Sancheza in De Crooja. V izjavi svojega urada je bil kritičen, ker nista “celotne odgovornosti za zločine, ki jih je zagrešil, pripisala Hamasu: pokol izraelskih državljanov in uporabe Palestincev za živi ščit”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje