Oblasti pojasnile, zakaj se na Havajih ob požarih niso oglasile sirene

Svet 17. Avg 202321:51 2 komentarja
Požari na Havajih
U. S. Army National Guard via REUTERS

V času požarov na havajskem otoku Maui ni bilo slišati siren, ker so bile predvidene za primer cunamijev, ne za požare, je v sredo pojasnil vodja havajske agencije za posredovanje v izrednih razmerah Herman Andaya v odzivu na številne kritike ravnanja oblasti ob požarih.

Kot je pojasnil vodja havajske agencije za posredovanje v izrednih razmerah Herman Andaya, so prebivalci Havajev vajeni, da se ob zvoku siren zatečejo v višje lege, zato jih med požari niso vključili. Zatrdil pa je, da so javnost med požari obveščali in opozarjali na druge načine. Pošiljali so jim sporočila na telefone in predvajali opozorilo na televizijah.

Andayja je tudi opozoril, da so sirene nameščene ob obali, ne v hribih pri mestu Lahaina, kjer so požari izbruhnili. Guverner Havajev Josh Green ga je podprl in dejal, da so ga, ko se je priselil na Havaje, podučili, da se mora ob zvoku sirene umakniti v višje lege, ker prihaja cunami.

Smrtni davek požarov na Mauiju je v sredo narasel na 110. Število mrtvih bo verjetno še večje, saj so preiskali manj kot 40 odstotkov pogorišča.

S kritikami se sooča tudi distributer električne energije na Havajih, ker ob močnih sunkih vetra zaradi oddaljenega orkana Dora ni izklopil elektrike. Iskre iz žic porušenih daljnovodov so najverjetneje zanetile požare, ki so se hitro razširili. Gori še naprej, vendar so 85 odstotkov požarov že omejili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje