Obletnica brez predstavnikov Srbov: Vukovar mora biti kraj enotnosti, ne delitev

Svet 18. Nov 202313:32 5 komentarjev
Vukovar
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/BOBO

Ob 32. obletnici padca Vukovarja je hrvaški premier Andrej Plenković poudaril, da so se prišli poklonit hrvaškim braniteljem, ki so dali največ za hrvaško svobodo, in dejal, da mora biti Vukovar kraj enotnosti, ne delitev. Predstavniki srbskih organizacij na Hrvaškem se slovesnosti zaradi groženj niso udeležili.

V Vukovarju danes poteka slovesnost ob 32. obletnici padca tega hrvaškega mesta ob Donavi med vojno leta 1991. Hrvaški premier Andrej Plenković je poudaril, da so se prišli poklonit hrvaškim braniteljem, ki so dali največ za hrvaško svobodo, in dejal, da mora biti Vukovar mesto enotnosti, ne delitev.

“Verjamem, da bomo skupaj in z veliko častjo pozdravili tiste, ki so najbolj zaslužni za hrvaško demokracijo in svobodo v zadnjih več kot 30 letih,” je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina povedal premier.

Ob izrazu spoštovanja do trpljenja in žrtev Vukovarja je dodal, da se mesto danes razvija. “Vsaka vlada, zadnja leta pa še posebej naša, se maksimalno trudi, ko gre za vlaganja v komunalno infrastrukturo, šolstvo, zdravstvo. Mislim, da smo skupaj vložili velike napore in da je to naša in naloga vseh hrvaških vlad, prejšnjih in prihodnjih, da čim bolje poskrbimo za Vukovar,” je dejal.

Vodja največje opozicijske stranke SDP Peđa Grbin je dejal, da se večina ljudi, ki je danes prišla v Vukovar, želi pokloniti žrtvam. “Danes smo prišli sem, da počastimo spomin na žrtve in se poklonimo padlim. Kdor hoče iz tega narediti nekaj drugega, politizirati, je njegova stvar,” je novinarjem dejal Grbin.

Vukovarski župan Ivan Penava je povedal, da je na slovesnosti “prostor za vsakogar, ki se želi pokloniti žrtvam velikosrbske agresije na Vukovar in Hrvaško”. Dodal je, da je med 2717 padlimi državljani v agresiji na Vukovar tudi precejšnje število Srbov. “Toda prihajati z agendo polaganja vencev za srbske žrtve – in bili so pobiti Srbi in Hrvati – in ne priznavati povezave med velikosrbsko agresijo in obrambo mesta Vukovar, je grobo izkrivljanje zgodovine,” je dejal.

Vukovar
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/BOBO

Prireditev brez srbskih organizacij

Predstavniki srbskih organizacij na Hrvaškem so v petek sporočili, da se ne bodo udeležili slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve Vukovarja. Potem ko so v začetku tedna napovedali svoj prihod, so jim iz skrajno desne stranke Domovinsko gibanje namreč zagrozili, da jih bo v Vukovarju pričakal živi zid.

Nacionalistično Domovinsko gibanje je za razburjenje glede dneva spomina na žrtve Vukovarja poskrbelo že konec oktobra. Vukovarski župan in predsednik stranke Penava je namreč napovedal, da bodo na čelu spominske kolone pripadniki nekdanje paravojaške skupine Hrvaške obrambne sile (HOS), predstavil pa je tudi uradni plakat za dogodek z izpostavljeno črko U, ki namiguje na ustaštvo.

Glede pripadnikov HOS na čelu kolone je Plenković na novinarsko vprašanje danes povedal, da so “v koloni vsi dobrodošli, kakor so bili dobrodošli tudi vsa ta leta”. Na vprašanje, če ga moti napis Za dom spremni na znakih HOS, pa je odgovoril: “To temo smo že sklenili in omejili na tisto, kar je bilo leta 1991, tiste druge konotacije pa so za Hrvaško nesprejemljive in v končni fazi škodljive. Upam, da velika večina hrvaških državljanov to ve in razume.”

Predsednik SDP Grbin je na podobno vprašanje odgovoril, da ga so na čelu spominske kolone vedno bili svojci ubitih, ranjenih in pogrešanih. “Ne morem se znebiti vtisa, da se to spreminja iz političnih razlogov, a ponavljam, to je stvar tistih, ki so to organizirali, tudi politiziranje,” je dejal.

Vukovar je za Hrvate simbol upora, poguma in trpljenja med domovinsko vojno. Na ta dan leta 1991 so pripadniki nekdanje Jugoslovanske ljudske armade in srbskih paravojaških skupin po trimesečnem obleganju zasedli povsem uničeno mesto.

vukovar vukovar
Vukovar jeseni 1991 (Foto: Profimedia)
vukovar vukovar
Vukovar jeseni 1991 (Foto: Profimedia)
Vukovar Vukovar
Vukovar jeseni 1991 (Foto: Profimedia)

Po zavzetju mesta so srbski vojaki zagrešili najhujše vojne zločine na Hrvaškem, med drugim množičen poboj več sto ujetnikov in ranjencev iz vukovarske bolnišnice. Hrvaški viri navajajo, da je bilo med obleganjem ubitih približno 3000 hrvaških vojakov in civilistov različnih narodnosti. Srbske sile so isti dan napadle tudi vas Škabrnja v zaledju Zadra, kjer so ubile 84 Hrvatov, večinoma civilistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje