Obsežne poplave na Krku in severu Italije, kjer od jutra pogrešajo tri mlade

Svet 31. Maj 202411:36 > 17:26 4 komentarji
Poplave na Krku
Foto: Kanal RI/FACEBOOK

Močni nalivi težave povzročajo tudi pri naših južnih sosedih. Voda je zalila dele otoka Krk, poplavljeni so trgovine in avtomobili, dve vasi sta odrezani od največjega otoškega mesta. V Novigradu je od včeraj zapadlo toliko dežja kot sicer v povprečju v vsem maju. Poplavljalo je tudi v italijanski Furlaniji-Julijski krajini in Benečiji.

Močni nalivi so kopico težav povzročili tudi na Hrvaškem. Po poročanju tamkajšnjih medijev so deli otoka Krk poplavljeni, zalite so tudi trgovine.

Po poročanju Kanala Ri je poplavljena veleblagovnica v mestu Krk.

Cesta, ki Krk povezuje z vasema Salatići in Vrh, je zaprta, prav na tem območju je zaradi poplav na cesti obtičalo več vozil, poročajo hrvaški mediji. Na otoku je v zadnjih 24 urah padlo 156 litrov dežja na kvadratni meter. Gasilci so ponoči in zjutraj imeli približno 20 intervencij. Po podatkih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda (DHMZ) je do 8. ure v predhodnih 24 urah v mestu Krk padlo 168 litrov dežja na kvadratni meter, medtem ko so v Malinski izmerili 72 litrov, v zračni luki poleg Omišlja pa 77 litrov.

“Od sinoči smo opravili 23 intervencij, nekatere še potekajo. Gre predvsem za prečrpavanje vode, sprožila sta se tudi dva plazova, dve vozili smo potegnili iz vode,” je za portal Bodulja.net pojasnil poveljnik krških gasilcev Goran Grubišić.

Trenutno je najtežja situacija na območju Kimpi blizu mesta Krk, kjer poplavlja narasla podtalnica. Naraščanje vode s črpanjem zadržujejo gasilci, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tudi v Novigradu so v zadnji noči namerili 80 milimetrov padavin na kvadratni meter. “To je praktično celotna količina dežja, ki jo povprečno zabeležijo maja,” so zapisali na portalu Neurje.si. Kljub trenutnemu sončnemu vremenu bo kasneje omenjeno območje ter prek Slovenije prešel še en pas neviht, ki bo tudi močnejše narave. “Jugozahodni vetrovi bodo v prihodnjih urah prek morja prinašali več vlage in energije, zato lahko v popoldanskih urah nastanejo novi nalivi z možnostjo krajevnih poplav. 

Močnejša neurja lahko nastanejo na območju Reke, Gospića, Karlovca, Zagreba in Osijeka, tam velja oranžno vremensko opozorilo.

Hudo tudi v Italiji

Zaradi obilnega dežja o poplavah prav tako poročajo iz Furlanije-Julijske krajine, kjer so za danes izdali rumeno opozorilo. Tu se je danes dopoldne nadaljevalo močno deževje, popoldne pa je pričakovati posamezne nalive in nevihte, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki dodaja, da so do danes do 10. ure na območju gasilci opravili 70 intervencij.

Ob tem od jutra pogrešajo tri mlade, dve ženski in enega moškega. Spričo naraščanja reke Nadiže so na pomoč poklicali reševalce, vendar jih ti doslej kljub iskalni akciji niso našli. Pri iskanju pomagajo tudi policisti in gasilci s helikopterjem.

V Lignanu je medtem voda v četrtek poplavljala ceste, kjer so bile najbolj kritične razmere zaradi poplavljanja kleti in garaž. Tu je v eni uri padlo 60 milimetrov dežja. Prizadeto je bilo tudi območje Pordenona, v Trstu pa je bilo v četrtek za kratek čas poplavljenih nekaj ulic, je poročal Primorski dnevnik.

V noči na danes so nevihte povzročile poplave tudi v deželi Veneto (Benečija). Največ nevšečnosti je bilo v obmorskem letovišču Bibione, kjer je bilo poplavljenih veliko ulic v središču kraja, poroča italijanski časnik La Repubblica.

Bonus video: Veliko soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje