Odstop predsednika kanadskega parlamenta zaradi ovacij nacističnemu veteranu

Svet 27. Sep 202307:44 > 20:24 4 komentarji
Anthony Rota
PROFIMEDIA

Zaradi pozdrava s stoječimi ovacijami, ki so ga kanadski poslanci namenili ukrajinskemu vojnemu veteranu, ki se je med drugo svetovno vojno boril v nacistični enoti, je odstopil predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta. "S težkim srcem seznanjam člane z odstopom s položaja predsednika spodnjega doma in izražam globoko obžalovanje zaradi napake," je dejal.

Predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota je v torek odstopil s položaja zaradi pozdrava 98-letnemu veteranu druge svetovne vojne v času obiska ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Za veterana, ki je v parlamentu prejel stoječe ovacije, se je kasneje izkazalo, da se je boril pod poveljstvom nacistov.

“S težkim srcem seznanjam člane z odstopom s položaja predsednika spodnjega doma in izražam globoko obžalovanje zaradi napake,” je v torek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v parlamentu dejal član stranke liberalcev Rota.

Rota je med govorom v petek, ko je bil Zelenski na obisku v parlamentu, izpostavil ukrajinskega priseljenca 98-letnega Jaroslava Hunko, ga pozdravil kot borca proti Rusiji v času druge svetovne vojne in ga označil za heroja Ukrajine in Kanade.

Hunka je dobil stoječe ovacije vseh prisotnih, judovske skupine v Kanadi pa so kasneje sporočile, da je bil med drugo svetovno vojno član zloglasne 14. divizije SS, ki je v Ukrajini pobijala Jude. Delovala je tudi na Slovaškem, v Avstriji, na Poljskem, ob koncu vojne pa tudi na današnjem ozemlju Slovenije.

Center prijateljev Simona Wiesenthala, ki se posveča izobraževanju o holokavstu in antisemitizmu, je sporočil, da gre za šokanten in neverjetno pretresljiv incident, do katerega ne bi smelo priti. Na Roto so se potem sprožili pritiski, naj odstopi, k čemur ga je v torek pozvala tudi zunanja ministrica Melanie Joly.

“To je sramota za parlament in Kanadčane in predsednik parlamenta bi moral uslišati pozive k odstopu,” je izjavila v torek, potem ko je premier Justin Trudeau incident prav tako označil za sramoto.

Na incident so se odzvali tudi drugod po svetu, med drugim na Poljskem, kjer je minister za izobraževanje Przemyslaw Czarnek v torek oznanil, da je “sprejel ukrepe” za morebitno izročitev Jaroslava Hunke, poroča bruseljski bilten Politico.

“Glede na škandalozne dogodke v kanadskem parlamentu, ki so v prisotnosti predsednika Zelenskega počastili pripadnika zločinske nacistične formacije SS Galizien, sem sprejel ukrepe za morebitno izročitev tega človeka Poljski,” je Czarnek zapisal na omrežju X.

Odzvali so se tudi v Moskvi, od koder so sporočili, da je treba Hunko privesti pred sodišče, in pozvali k njegovi izročitvi. “Kanadske oblasti so tega zločinca dolžne privesti pred sodišče ali pa ga izročiti tistim, ki ga želijo privesti pred sodišče,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da je Hunka nedvoumno nacist.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje