Orban prvič od začetka vojne na obisku v Kijevu, sestal se bo tudi z Zelenskim

Svet 02. Jul 202409:47 3 komentarji
Viktor Orban in Volodimir Zelenski
Foto: OLIVIER HOSLET/Pool via REUTERS

Dan po začetku predsedovanja Svetu EU je madžarski premier Viktor Orban danes obiskal Kijev. V Ukrajini je prvič po začetku vojne, sestal pa se bo tudi s predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Madžarski premier Viktor Orban je danes prvič po ruski invaziji februarja 2022 nenapovedano prispel v Kijev, kjer se bo srečal s predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Najbolj pomembna tema pogovorov je možnost gradnje miru, je za madžarsko tiskovno agencijo MTI povedal Orbanov tiskovni predstavnik.

Premier Madžarske, ki je v ponedeljek prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine. Hkrati je Orban načelno nasprotoval tudi sankcijam EU proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral.

Madžarska v nasprotju s prevladujočimi stališči znotraj unije tudi vzdržuje stike z Moskvo. Orban se je tako oktobra lani ob robu vrha v Pekingu kot prvi voditelj katere od članic EU po začetku vojne srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Madžarska in Ukrajina imata sicer niz odprtih bilateralnih vprašanj, ki bodo danes tudi tema pogovorov med voditeljema. Budimpeška zadržanost do podpore Kijevu naj bi izvirala tudi iz njihovih skrbi glede položaja številčne madžarske manjšine v Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje