Osupljiv prizor z Antarktike: “Ne morem verjeti, da jim je to uspelo ujeti”

Magazin 18. Apr 202418:33 3 komentarji
ledena pečina
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Filmskim ustvarjalcem je uspelo to, kar ni doslej še nikomur prej. Nepričakovano so na filmski trak ujeli osupljiv prizor ogromne jate pingvinjih mladičev, ki se je pripravljala na svoj prvi skok v morje. Pompozen skok s petnajstmetrskega ledenega klifa je osupnil tudi strokovnjake.

Ustvarjalci dokumentarne serije Skrivnosti pingvinov, ki se mudijo na Antarktiki, so januarja v zalivu Atka na robu Weddellovega morja na Antarktiki v svoj objektiv ujeli izjemno redek prizor, poroča National Geographic.

Po besedah znanstvenikov podobnega prizora ogromne jate pingvinov, ki skačejo s pečine, visoke približno 15 metrov, doslej še ni uspelo ovekovečiti nikomur.

Filmski ustvarjalci so pripovedovali, kako so opazili jato pingvinov, ki se je premikala proti robu pečine, kjer se jim je pridružilo vse več pingvinov. To je v ekipi raziskovalcev vzbudilo radovednost in v zrak so poslali dron, ki jim je pomagal ovekovečiti osupljiv prizor. Na robu pečine se je zbralo več sto pingvinov, ki so sprva nekoliko sramežljivo zrli čez rob pečine.

“Videti so bili kot skupina najstnikov, ki čaka, kdo se bo prvi opogumil in skočil v vodo,” zapišejo na National Geographic. Potem ko je skočil prvi, so mu eden za drugim sledili še drugi.

“Ne morem verjeti, da jim je to uspelo ujeti v objektiv,” ni skrivala navdušenja Michelle LaRue, biologinja z novozelandske univerze, ki sicer že vrsto let spremlja življenje teh prikupnih živali.

Ko mladiči dopolnijo približno pet mesecev, zapustijo kolonijo in se odpravijo na svoj prvi skok v morje, ki pa je običajno precej manj pompozen. V mrzlo morje po navadi skočijo z enega ali dveh metrov, tokrat pa so se znašli na visoki ledeni polici in ni jim preostalo drugega, kot da skočijo z nje.

Strokovnjaki pravijo, da so bili v tem času najbrž že precej lačni. Starši mladičev so najverjetneje že plavali v morju, mladiči pa so morali počakati, da se njihov puh spremeni v gladko in vodoodporno perje, ki jih pripravi na odraslo življenje.

View this post on Instagram

A post shared by Nat Geo WILD (@natgeowild)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje