Pakistanska volilna komisija po zapletih potrdila zmago stranke Imrana Khana

Svet 11. Feb 202412:08 0 komentarjev
Volitve v Pakistanu
Foto: REUTERS/Charlotte Greenfield

Po številnih zapletih in dvodnevni zamudi je pakistanska volilna komisija sporočila končne uradne rezultate volitev. Ti potrjujejo zmago neodvisnih kandidatov, ki jih podpira stranka zaprtega nekdanjega premierja Imrana Khana. Ta na volitvah ni smela nastopiti kot stranka, zato so njeni člani kandidirali kot neodvisni kandidati.

V Pakistanu so po dveh dneh štetja glasov objavili končne rezultate parlamentarnih volitev, na katerih so največ poslanskih sedežev osvojili neodvisni kandidati, ki jih podpira stranka zaprtega nekdanjega premierja Imrana Khana (PTI). Kandidati povezani s Khanom so osvojili 101 od 266 poslanskih sedežev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Muslimanska liga (PML-N) trikratnega nekdanjega premierja Navaza Šarifa je osvojila 75 sedežev. Pakistanska ljudska stranka (PPP) Bilavala Buta Zardarija pa je glede na uradne rezultate osvojila 54 sedežev. Ostalih 34 poslanskih sedežev si je razdelilo še enajst strank, navaja dpa.

Parlamentarne volitve so v Pakistanu potekale v četrtek, volilna komisija pa je uradne rezultate objavila z dvodnevno zamudo. Zmago na volitvah sta pred objavo uradnih rezultatov sicer razglasila tako Khan kot tudi Šarif. Prve izide volitev so sicer objavili po dolgem odlašanju, kar je še podžgalo očitke o prirejanju volitev in sume o manipulacijah. Volilna komisija je zamudo pripisala težavam pri posredovanju glasov, potem ko so bili mobilna omrežja in internet na dan volitev zaradi varnostnih razlogov začasno prekinjeni.

Volitve je poleg vzajemnega obtoževanja med Khanom in Šarifom zaznamovalo tudi nasilje, zaradi česar je za varnost skrbelo več kot 650.000 vojakov in policistov. Kljub temu so poročali o več napadih s smrtnimi žrtvami. Dan pred volitvami je bilo v eksplozijah avtomobilov bomb v provinci Balučistan na jugozahodu države ubitih najmanj 28 ljudi, ranjenih pa več kot 30.

Stranka Tehrik-e-Insaf (PTI) na volitvah ni smela nastopiti kot stranka, zato so njeni člani nastopili kot neodvisni kandidati. Ti ne smejo sami oblikovati vlade, lahko pa v 72 urah po zmagi prijavijo pripadnost kateri koli stranki. Tovrstna praksa v Pakistanu pogosto vodi do trgovanja in sklepanja novih zavezništev po volitvah, kar bi lahko zmanjšalo uspeh PTI.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!