Papež na Madžarskem prisluhnil zgodbam beguncev

Svet 29. Apr 202315:41 > 16:06
papež Frančišek na madžarskem
Vatican Media/via REUTERS

Drugi dan njegovega obiska na Madžarskem se je papež Frančišek srečal s tamkajšnjimi begunci. Nagovoril jih je v cerkvi svete Elizabete in poslušal njihove zgodbe. Papež se je Madžarski zahvalil za sprejemanje večjega števila beguncev iz Ukrajine.

Papež Frančišek se je v sklopu tridnevnega obiska na Madžarskem, srečal z revnimi in begunci. Poglavar Rimskokatoliške cerkve je posvaril pred brezbrižnostjo ter se zahvalil Madžarski, ki je sprejela ukrajinske begunce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Približno 600 beguncev – večinoma iz Ukrajine – in revnih ljudi je poslušalo papeža v cerkvi svete Elizabete v Budimpešti, medtem ko se jih je zunaj zbralo še približno tisoč. “Vesel sem, da sem tukaj med vami,” jim je dejal papež. Zahvalil se je tudi madžarski Cerkvi, ker je “sprejela toliko beguncev, ki prihajajo iz Ukrajine”.

Potem ko je prisluhnil nekaterim njihovim zgodbam, med drugim zgodbi Olega Jakovljeva, očeta petih otrok, ki je pobegnil iz Ukrajine, se je papež zahvalil Madžarski, “ker je sprejela – ne le velikodušno, ampak tudi z navdušenjem – toliko beguncev iz Ukrajine.”

Ob petkovem prihodu na tridnevni obisk na Madžarsko je 86-letni papež poudaril “potrebo po odprtosti do drugih” ter posvaril pred “umikom vase” in delitvami. Vlada premierja Viktorja Orbana je v nasprotju s svojo protimigracijsko politiko sprejela tiste, ki bežijo pred vojno v sosednji Ukrajini, poroča AFP.

papež Frančišek na madžarskem
Vatican Media/via REUTERS

Frančišek se je v Budimpešti srečal tudi s predstavnikom ruske pravoslavne cerkve, poroča dpa. Papež je na vatikanskem veleposlaništvu na Madžarskem sprejel metropolita Hilariona. Srečanje med njima je potekalo v “prisrčnem tonu” in je trajalo približno 20 minut, so sporočili iz Svetega sedeža.

Metropolit Hilarion je služboval kot vodja oddelka za zunanje cerkvene odnose moskovskega patriarhata, preden je postal budimpeški nadškof in metropolit. Poleti 2022 – nekaj mesecev po začetku ruske agresije na Ukrajino – ga je ruski patriarh Kiril premestil na Madžarsko. Ruska pravoslavna cerkev ima na Madžarskem približno 2300 vernikov, poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.