Papežev govor na podnebni konferenci: Uničevanje okolja je greh in žalitev Boga

Svet 03. Dec 202315:50 0 komentarjev
Papež Frančišek
Papež Frančišek (Foto: Yara Nardi/REUTERS)

Papež Frančišek je v video nagovoru na podnebni konferenci COP28 v Dubaju pozval svetovne verske voditelje k skupnemu boju proti podnebnim spremembam. "Uničevanje okolja žalitev zoper Boga, greh, ki zelo ogroža vse ljudi, še posebej najbolj ranljive," je opozoril.

Papež Frančišek je danes v video nagovoru na konferenci ZN o podnebnih spremembah COP28 v Dubaju pozval svetovne verske voditelje k skupnemu boju proti podnebnim spremembam, STA povzema poročanje nemške tiskovne agencije dpa.

“Kot verski predstavniki dajmo zgled, da so spremembe mogoče, in bodimo pozorni na spoštljiv in trajnosten način življenja. Z močnim glasom prosimo voditelje narodov, naj ohranijo naš skupni dom,” je dejal papež preko video povezave, saj zaradi bolezni ni mogel odpotovati v Dubaj.

“Pomembno je, da religije, ne da bi se ujele v past sinkretizma, dajejo dober zgled s sodelovanjem. Ne za lastne interese ali interese ene stranke, temveč za interese našega sveta,” je še poudaril papež. Sinkretizem pomeni združevanje različnih, nasprotujočih si nazorov, religij ali njihovih elementov v skladno celoto.

“Z vami sem, ker je uničevanje okolja žalitev zoper Boga, greh, ki ni le oseben, ampak tudi strukturni, greh, ki zelo ogroža vse ljudi, še posebej najbolj ranljive med nami, in grozi, da bo sprožil konflikt med generacijami,” je posvaril papež Frančišek.

Dodal je, da so podnebne spremembe globalno družbeno vprašanje, tesno povezano z dostojanstvom človeškega življenja.

Z vami sem, da postavim vprašanje, na katerega moramo odgovoriti zdaj: Ali delamo za kulturo življenja ali kulturo smrti? Vse vas iz srca pozivam: Izberimo življenje! Izberimo prihodnost! Bodimo pozorni na jok zemlje, slišimo prošnjo ubogih, bodimo občutljivi na upanja mladih in sanje otrok! Imamo veliko odgovornost: zagotoviti, da jim ne bo odvzeta prihodnost,” je poudaril.

Po njegovih besedah sta danes najpomembnejša mir in podnebje, ki ju je treba ohraniti in varovati tudi za prihodnje generacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!