Papua Nova Gvineja in ZDA sta podpisale kontroverzen pakt

Svet 22. Maj 202315:26 1 komentar
Papua nova gvineja in ZDA podpisali kontroverzen pakt.
PROFIMEDIA

Papua Nova Gvineja in ZDA sta danes podpisali sporazum, ki ameriški vojski dovoljuje uporabo letališč in pristanišč te otoške države. James Marape, premier Papue Nove Gvineje je ob tem izrazil prepričanje, da je sporazumom nadgradil odnose z Američani, medtem ko je ameriški državni sekretar Antony Blinken izpostavil, da dogovor lajša skupne patrulje obeh držav. Zaradi podpisa dogovora so po poročanju lokalnih medijev na univerzi v glavnem mestu Port Moresby izbruhnili protesti.

Papua Nova Gvineja je z ZDA danes podpisala sporazum, s katerim ameriški vojski dovoljuje uporabo svojih letališč in pristanišč. Premier Papue Nove Gvineje James Marape je to označil za nadgrajevanje odnosov z ZDA, po besedah ameriškega državnega sekretarja Anthonyja Blinkna pa dogovor lajša skupne patrulje obeh držav.

Blinken je dogovor označil za popolnoma transparentnega in pojasnil, da omogoča obema državama, da se vkrcata na ladje druge države, delita znanje in bolje patruljirata morje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na obisk države naj bi ob tej priložnosti kot prvi ameriški predsednik prišel Joe Biden, a je obisk odpovedal zaradi grozeče dolžniške krize v ZDA in se domov vrnil neposredno po vrhu G7 v Hirošimi, poroča britanski BBC.

Študente skrbi preširoka avtonomija ameriških sil

Zaradi podpisa dogovora so po poročanju lokalnih medijev na univerzi v glavnem mestu Port Moresby izbruhnili protesti. Študente skrbi, da dogovor predvideva preširoko avtonomijo za ameriške sile na ozemlju Papue Nove Gvineje.

Podpis dogovora se uvršča v okvir vse večje konkurence med Washingtonom in Pekingom za vpliv v pacifiški regiji.

Papua nova gvineja in ZDA podpisali kontroverzen pakt. Papua nova gvineja in ZDA podpisali kontroverzen pakt.
PROFIMEDIA
Papua nova gvineja in ZDA podpisali kontroverzen pakt. Papua nova gvineja in ZDA podpisali kontroverzen pakt.
PROFIMEDIA
Papua nova gvineja in ZDA podpisali kontroverzen pakt. Papua nova gvineja in ZDA podpisali kontroverzen pakt.
PROFIMEDIA

ZDA se denimo bojijo, da bi Kitajska na jugu Tihega ocena uspela vzpostaviti vojaško oporišče, s katerega bi lahko obšla ameriško vojaško oporišče na otoku Guam. V tem primeru bi lahko ogrozila obrambo Tajvana v primeru invazije na otok. V ameriškem State Departmentu so zato mnenja, da se bo z dogovorom “povečala stabilnost in varnost v regiji”. Blinken ima sedaj predvideno tudi srečanje z voditelji 14 tihomorskih otoških držav v Port Moresbyju.

Na obisku v Papui Novi Gvineji tudi indijski premier

V glavno mesto Papue Nove Gvineje je nekaj ur pred Blinknom priletel tudi indijski premier Narendra Modi. Ta se bo v državi prav tako srečal z voditelji pacifiških držav in skušal okrepiti položaj Indije kot pomembne regionalne sile.

Modi je voditeljem zagotovil, da si Indija prizadeva za svobodno, odprto in vključujočo indijsko-pacifiško regijo. Poudaril je tudi, da spoštujejo suverenost in integriteto vseh držav, še poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje