Biden po vrhu G7 optimističen: pričakuje otoplitev odnosov s Kitajsko

Svet 21. Maj 202316:12 2 komentarja
Joe Biden na srečanju G7 na Japonskem
PROFIMEDIA

Joe Biden je ob koncu vrha G7 dejal, da v kratkem pričakuje otoplitev odnosov s Kitajsko. Skupina G7 je po njegovih besedah enotna v želji po razvejanju dobavnih verig, s katero se želijo izogniti odvisnosti od države. A to ne pomeni, da se želijo oddaljiti od Kitajske, je še povedal.

Ameriški predsednik Joe Biden je po vrhu G7 v Hirošimi dejal, da je skupina enotna v pristopu do Kitajske in potrebi po razvejanju dobavnih verig, da bi se izognili odvisnosti od ene države. V kratkem sicer pričakuje otoplitev odnosov s Pekingom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po Bidnovih besedah se skupina G7 ne želi oddaljiti od Kitajske, želijo pa zmanjšati tveganje in diverzificirati odnose s to državo.

Kot je še poudaril, zelo kmalu pričakuje otoplitev odnosov s Kitajsko po ohladitvi, ki jo je povzročil incident ob sestrelitvi kitajskega balona, ki je letel nad občutljivimi vojaškimi objekti v ZDA.

“Kitajska je doma vse bolj avtoritarna”

Britanski premier Rishi Sunak pa je danes ocenil, da Kitajska predstavlja največji izziv za globalno varnost in blaginjo, pa tudi, da je to edina “država, ki ima tako sredstva kot namen preoblikovati svetovni red”. Kitajska je doma vse bolj avtoritarna, v tujini pa samozavestna, je še dodal.

Britanski premier Rishi Sunak na srečanju G7 na Japonskem
PROFIMEDIA

Ob koncu vrha G7 je Sunak dejal, da si bodo Velika Britanija in druge države G7 prizadevale za skupen pristop do Pekinga za zmanjšanje izzivov, da pa pri tem ne gre za ločevanje, poroča britanska televizija Sky News.

“Sodelovali bomo, dokler G7 in druge države ne bodo prepričane, da lahko zmanjšamo tveganje in ranljivost dobavnih verig, ki prihajajo s Kitajske, ter sprejmemo potrebne ukrepe za zaščito pred sovražnimi naložbami na način, ki ne škodi nobeni strani,” je dejal Sunak v pogovoru z novinarji.

Voditelji G7 so Kitajsko pozvali, naj pritisne na Rusijo, da konča vojno proti Ukrajini. V skupni izjavi so poudarili, da ne želijo škodovati Kitajski in si prizadevajo za konstruktivne in stabilne odnose s Pekingom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje